Mi
„În Olanda, avem un „cod portocaliu” care este emis când nivelul apelor atinge cote îngrijorătoare. A venit vremea instituirii unui sistem similar de avertizare în legătură cu efectele negative ale circulaţiei persoanelor în cadrul UE”, a scris Asscher într-un editorial publicat în ziarul De Volkskrant.
Afluxul de cetățeni români şi bulgari așteptat din 2014 pe piaţa muncii din vest a devenit un subiect foarte discutat în Marea Britanie, Olanda şi Germania. Oficialul olandez, care cosemnează articolul alături de David Goodhart, un activist britanic în domeniul restricțiilor de imigrație, vorbește de data aceasta despre consecințele negative ale ridicării restricțiilor de muncă din 2014. Printre altele, Lodewijk Assche enumeră dumpingul salarial, exploatarea muncitorilor, dar şi efectul de eliminare de piață a muncitorilor locali pentru a-i asimila pe cei din România şi Bulgaria, plătiţi mai puţin. Assche cere UE să adopte reguli mai stricte care să pedepsească firmele care exploatează muncitorii din statele membre.
Unii analiști spun însă că, aşa cum s-a întâmplat acum câțiva ani cu Polonia, temerile în ceea ce privește numărul mare de imigranți ar putea fi mult exagerate. În Regatul Unit, de exemplu, deşi unii dintre activiștii anti-imigrație susţin că în jur de 300.000 de imigranţi români şi bulgari vor ajunge în 2014 în Marea Britanie, unele studii arată că numnărul lor nu va depăşi 20.000. v