in

«De ce pleacă oamenii la muncă în altă ţară?» Guvernanţii de la Bucureşti cred că neimpozitarea salariului minim i-ar convinge pe români să nu mai emigreze

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, crede că neimpozitarea salariului minim ar putea fi o soluţie pentru păstrarea forţei de muncă în ţară.

„De ce pleacă oamenii la muncă în altă ţară?”, se întreabă ministrul. Şi tot el răspunde: „Din cauza diferenţei de salariu, mai ales când vorbim de forţa de muncă slab calificată, necalificată, sau la început de drum”.

De la 1 ianuarie 2022 vor fi eliminate inpozitele pe salariul minim pe economie într-un sector privat, care ar putea fi HoReCa, a spus miercuri Claudiu Năsui, conform Adevărul.

„Penuria de forţă de muncă a fost o problemă veche a României, de dinainte de pandemie. Românii muncesc, sunt harnici, doar că pleacă din România, nu muncesc în România. Nu o fac din lipsă de patriotism, trimit banii înapoi în ţară.

Economisesc bani şi investesc, îşi fac o casă la noi, fac un business înapoi în ţară, dar munca efectivă nu o desfăşoară în ţară. Şi ar trebui să ne punem nişte întrebări. De ce? Pentru că suntem săraci şi alţii sunt mai bogaţi? Da. Şi asta este o parte din răspuns.   Am avut 45 de ani de comunism, nu are cum să nu lase cicatrici adânci. Dar sunt şi alte ţări în Europa de Est care au avut 45 de ani de comunism, poate nu la fel de dur ca al nostru. Dar trebuie să ne punem nişte întrebări. Ce facem noi diferit faţă de ceilalţi: Şi aici este soluţia aceasta a neimpozitării salariului minim.

Adică un scut fiscal pe salariul minim. Salariul minim e deja mic, haide să îl lăsăm omului.(…) Zero taxe pe salariul minim este o măsură din programul de guvernare, care începe de la 1 ianuarie 2022 într-un sector privat, sector care nu a fost încă ales, dar care, nu vă ascund, ar putea foarte bine fi HoReCa, din mai multe motive”, a explicat Năsui.  

«Avem mai mulţi copii născuţi în străinătate din părinţi români decât în ţară», spune ministrul Muncii de la Bucureşti

El a subliniat că nu este vorba despre asistenţă socială, nu este o politică socială, ci este o politică fiscală care ar avea efecte sociale extraordinare, ar reduce sărăcia, ar încuraja munca, ar activa forţa de muncă, ar ţine oamenii în România.

„De ce pleacă oamenii la muncă în altă ţară?(…) din cauza diferenţei de salariu, mai ales când vorbim de forţa de muncă slab calificată, necalificată, sau la început de drum. Toate lumea începe de undeva pe piaţa muncii. Exact pe oamenii aceia noi îi impozităm cel mai dur, le luăm cele mai multe taxe din UE, pe salariile mici. Dacă ne uităm la nivelul general al taxării muncii, da, nu suntem în topul european, suntem undeva deasupra mediei.

Dar, dacă ne uităm gradual, pe ce salarii se mută povara fiscală, vedem că pe cele mici la noi. Suntem consistent în top. Şi nu este singurul top în care suntem sus. Şi în topul inegalităţii de salarii, şi în totul sărăciei în muncă, adică oameni care muncesc şi care deşi muncesc sunt consideraţi în sărăcie sau în risc de sărăcie şi asta e o sărăcie inacceptabilă. (…) Când munceşti 48 de ore pe săptămână să fii în sărăcie e o chestie clară de economie bolnavă”, a semnalat ministrul Economiei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marco De Veglia, regele marketingului, a murit de Covid la 55 de ani: „Virusul este o minciună”, scria pe Facebook

IMPORTANT pentru cei care vor să obțină cetățenia română! Acum se poate comunica cu autoritățile și online