Menu
in

Muncitorii români, discriminați de angajatori: „Se preferă forța de muncă ieftină din străinătate”

Incredibil: Muncitorii români, discriminați în România – Muncitorii români se confruntă cu discriminare din partea angajatorilor atunci când își depun candidaturile pentru diverse posturi, deoarece 98% dintre aceștia sunt respinși sub pretextul că nu corespund cerințelor postului, conform declarațiilor directorului Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Arad, Marinel Henteș, citate de Agerpres.
>>> Italia, româncelor nu le mai convine munca de îngrijitoare, criză tot mai mare de badante

Muncitorii români, discriminați în România

El susține că angajatorii preferă să importe forță de muncă din țări non-UE care acceptă salarii de 500 – 600 de euro, însă mulți dintre aceștia părăsesc rapid țara pentru a se stabili în Occident. Marinel Henteș a declarat că, deși locuitorii din Arad se prezintă pentru a ocupa diverse posturi disponibile în companii, aceștia sunt respinși în număr mare.

„Din punctul meu de vedere, există o discriminare împotriva muncitorilor români, de vreme ce companiile își doresc în mod evident să importe forță de muncă, în detrimentul angajării românilor, din cauza diferenței de salarii.
>>> Ministrul Lollobrigida: În Italia „săracii mănâncă mai bine decât bogații”

Străinilor li se plătesc 500 – 600 de euro pe lună, iar muncitorii români calificați cu siguranță nu mai acceptă aceste sume. Companiile, pentru a aduce muncitori străini, trebuie să anunțe AJOFM cu privire la posturile disponibile, iar noi le oferim candidați români, dar în proporție de 98%, aceștia sunt respinși sub pretextul că nu sunt potriviți pentru post. În schimb, companiile angajează oameni din țări precum Bangladesh, Pakistan sau Sri Lanka, despre care nu știm cât de calificați sunt”, a explicat Henteș.

Și muncitorii străini pleacă în Vestul Europei

El a subliniat că, deși companiile „insistă să angajeze străini„, ele se plâng de faptul că mulți dintre aceștia renunță la locurile de muncă în scurt timp și pleacă în vestul Europei. „Estimăm că jumătate dintre acești străini părăsesc țara, însă ceilalți au venit tot cu gândul de a pleca în vest, așteptând momentul potrivit”, a declarat directorul AJOFM Arad.

La AJOFM Arad sunt listate, joi, 1.381 de posturi vacante oferite de 250 de angajatori, însă directorul instituției atrage atenția că multe dintre aceste posturi sunt declarate vacante de mai multe ori pe an, deoarece rămân neocupate după ce străinii angajați renunță la ele. Majoritatea posturilor sunt în industria auto, construcții sau transport.
>>> Muncitor român, bătut de patron în Italia pentru că și-a cerut banii munciți. „Mi-a dat o palmă care m-a doborât”

Cererile de străini au crescut

Muncitorii români, discriminați în România – În ianuarie, directorul AJOFM Arad anunța că numărul cererilor de import de forță de muncă depuse de agenții economici a crescut de zece ori în ultimul an.

„Dacă în urmă cu doi – trei ani importul de forță de muncă era destul de modest, acum numărul cererilor către noi, care ulterior vor ajunge la Inspectoratul General pentru Imigrări, s-a multiplicat foarte mult. Am ajuns la șapte până la zece cereri pe zi de la agenții economici. În urmă cu doar un an, aveam două sau trei cereri pe săptămână”, spunea atunci Marinel Henteș.

AJOFM Arad nu are date cu privire la numărul total al străinilor angajați în județ, dar, în luna mai, conducerea Consiliului Județean Arad estima că doar din Sri Lanka sunt peste 3.000. Alături de aceștia muncesc în județ vietnamezi, pakistanezi, indieni și bengalezi.
>>> Româncă de 52 de ani, importantă femeie de afaceri în Italia, a murit pe neașteptate în casa ei din Genova

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version