Ministrul Muncii, Marius Budăi, susține că știrea privind sosirea a 500.000 de pakistanezi, anunțată de presa din Pakistan, „nu este reală”. Ministrul spune că guvernul vrea să-i aducă acasă pe românii plecați și „deja avem 100 de români din Spania şi din Italia care se întorc să lucreze în construcţii în România“
„În acest an, contingentul pentru lucrătorii din state non-UE care pot primi drept de muncă în România este de 20.000 de persoane, acesta fiind un număr aprobat prin hotărâre de guvern şi care nu este alocat pentru o ţară anume. Sigur, acest contingent se poate mări, dacă piaţa muncii o cere. Însă informaţia privind aducerea a 500.000 de pakistanezi în România nu este reală, discuţii în acest sens nu au existat, iar când guvernul ia o decizie de majorare a contingentului de muncitori străini din state non-UE care pot veni în România nu stabileşte cotele pentru fiecare ţară în parte“, a declarat Marius Budăi, ministrul muncii.
”Ne axăm foarte mult pe aducerea românilor din străinătate acasă, de aceea am şi acordat facilităţi pentru domeniul construcţiilor pentru următorii zece ani. Avem şi o bursă a locurilor de muncă organizată în Italia şi în Spania şi, spre fericirea noastră, 100 de români din domeniul construcţiilor au solicitat deja să se întoarcă acasă. În plus, alte 4 loturi a câte 25 de persoane au renunţat să mai plece în străinătate ca urmare a discuţiilor pe care le-am avut şi a burselor de locuri de muncă organizate în ţară.”, a mai declarat ministrul.
De la începutul lui 2019, salariul minim în domeniul construcţiilor a ajuns la 3.000 de lei brut pe lună (faţă de salariul minim la nivel naţional de 2.080 de lei brut pe lună), iar angajaţii din construcţii primesc, în valori nete, un salariu minim de 2.362 de lei net (faţă de salariul minim la nivel naţional de 1.263 de lei net).
Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale poartă discuţii cu Ministerul Educaţiei pentru a lansa în cel mai scurt termen şcolile profesionale, a mai declarat Marius Budai, referitor la măsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru rezolvarea crizei de forţă de muncă.
„Suntem în discuţii cu Ministerul Educaţiei, în termenul cel mai scurt vom lansa şi aceste şcoli profesionale, avem deja învăţământul dual. Măsurile se gândesc pe mai multe planuri, o dată pentru oprirea exodului, apoi pentru aducerea pe cât posibil a mai multe persoane în ţară, şi nu în ultimul rând pentru aducerea acelui contingent pentru lucrătorii non-UE”, a spus Marius Budăi.
Acesta a menţionat că există deja mai multe grupuri de muncitori români care au renunţat la planul de a pleca din ţară.
„Pentru a încerca să-i aducem acasă pe romanii noştri din Uniunea Europeană, am folosit în primul rând o bursă online a locurilor de muncă, pe acel site dedicat, Eurest, site legat de ANOFM, deja începem să dăm rezultate, sunt persoane care lucrează în Spania şi Italia care îşi doresc să vină acasă, iar patru loturi de câte 25 de persoane care în februarie îşi doreau să plece din ţară au renunţat şi au semnat din nou contractele de muncă cu angajatorii lor. Am identificat aici această necesitate a României de a construi mai mult în următoarea perioadă, de la autostrăzi până la spitale şi la a remoderniza ceea ce avem”, a adăugat ministrul Muncii.
Marius Budăi a susţinut că măsura de creştere a salariilor medicilor are ca efect reducerea aproape la zero a plecării din ţară a acestora.
„Ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat cu dublarea şi apoi triplarea salariului medicilor, acest exod a scăzut foarte mult. Sunt şi cazuri de medici care deja s-au întors, se vede pe cifre că exodul a scăzut foarte mult, spre aproape zero”, a afirmat Budăi.
Statul nu ştie de unde să mai facă rost de bani. Cont comun de economii pentru toţi copiii României