Menu
in

Ministrul amator de artă franceză Teodor Meleşcanu a demisionat: „Cer scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a vota”

Teodor Meleşcanu a anunţat astăzi că îşi depune mandatul de ministru de Externe, precizând că face acest lucru pentru că nu toţi românii din diaspora au putut vota şi că a luat această decizie ca „om de onoare”, „într-o ţară în care nimeni nu-şi asumă responsabilitatea”. Meleşcanu a declarat că îşi cere scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot.

Iată declaraţiile lui Teodor Meleşcanu, citate de Mediafax:

„Fac această scurtă prezentare în legătură cu desfăşurarea procesului de vot în străinătate. Am preluat conducerea MAE cu doar 5 zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin. Obiectivul meu a fost să aducem condiţiile de vot din străinătate la un nivel cât mai apropiat de aşteptările cetăţenilor.

La nivelul conducerii MAE ne-am deplasat în ziua votului în toate secţiile cu dificultăţi în turul I. Nu am putut suplimenta secţiile de votare, deoarece BEC nu a putut oferi clarificările privind existenţa unei soluţii în acest sens.

Ne-am asumat responsabilitatea pentru măsurile de fluidizare a votului şi am organizat turul II de o manieră care a permis un număr record de voturi în străinătate.

Nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului de vot. Au existat şi excepţii, la Londra, Paris, Muchen, Torino şi altele.

Regret aceste disfuncţionalităţi şi îmi cer scuze românilor care au stat la coadă ore în şir pentru a-şi exercita dreptul de vot. Responsabilitatea nu aparţine cetăţenilor, ci rigidităţii cadrului juridic existent.

Nu toţi românii din străinătate şi-au exercitat dreptul de vot şi acest lucru trebuie asumat. Eu, ca un om de onoare, îmi asum responsabilitatea şi îmi voi depune mandatul.”

Teodor Meleşcanu a preluat portofoliul MAE în 10 noiembrie, după ce Titus Corlăţean şi-a dat demisia, în urma criticilor privind organizarea alegerilor prezidenţiale în diaspora. Corlăţean afirma că nu există baze legale pentru înfiinţarea de noi secţii de votare în străinătate la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Şi la turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost foarte mulţi români care nu au reuşit să voteze, după ce au stat mai multe ore la coadă.

Opoziţia, diaspora şi societatea civilă i-au cerut lui Meleşcanu să îşi dea demisia, pentru că nu a înfiinţat secţii de votare suplimentare în diaspora.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Teodor Meleşcanu a făcut tot ceea ce putea să facă în privinţa votului din diaspora, acesta nevenind în fruntea MAE pentru a rămâne, ci încercând să ajute.

„Domnul ministru Meleşcanu a venit în ultimul moment, a făcut tot ceea ce putea să facă din punct de vedere legal şi omenesc. Oricum, domnia sa nu a venit să rămână ministru de extrene şi practic a încercat să ajute pe ultima sută de metri, faţă de primul tur 168 mii de voturi, în turul doi au fost 380 mii . Cred că s-a muncit foarte mult, dar cred că este nevoie de schimbare de legislaţie pentru ca în 2016 votul în diaspora să se poată desfăşura în mod normal”, a spus Ponta.

„Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră pentru spiritul civic remarcabil de care au dat dovadă românii care s-au prezentat în număr mare la vot şi care, în pofida unor împrejurări pe alocuri nefavorabile, şi-au exercitat în mod democratic dreptul fundamental de vot„, a precizat Meleşcanu, ieri, într-un comunicat.

Ministrul de Externe a precizat că trebuie trase anumite concluzii după votul de duminică din diaspora.

În ziua votului, ministrul de Externe a făcut o gafă de proporţii, declarând că aglomeraţia din diaspora se datorează unor turişti români care au plecat în excursie în străinătate. „Îmi asum răspunderea pentru faptul că s-a votat de trei ori şi jumătate mai mult decât în turul întâi. Toţi cei care se duc în străinătate să voteze şi nu înţeleg că pot vota foarte bine în România şi să-i lase pe românii din străinătate să-şi fructifice votul. … am văzut declaraţii şi am văzut multă lume care s-a dus în excursii ca să voteze”, a declarat Teodor Meleşcanu.

În momentul în care şi-a anunţat demisia, Meleşcanu a repetat că au ajuns la el informaţii că oameni din ţară s-ar fi dus în străinătate să voteze, dar a precizat că informaţiile nu au fost verificate şi nu are probe în acest sens.

Într-o altă declaraţie neavenită, Meleşcanu le-a recomandat românilor care se simt descurajaţi de cozile de la secţiile de votare de la Paris să se ducă în alte oraşe, cel mai apropiat fiind Nancy, la 250 de km de capitala franceza. „Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, sa încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă”, a declarat ex-ministrul.

Meleşcanu a mai spus că cei care doresc „cu adevărat” să voteze şi „pot să facă acest sacrificiu” să se ducă la Nancy, „mai ales ca este un oraş superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franţa şi care este bine cunoscut şi în România”.

În pofida numărului record de votanţi în diaspora – 378.811 – la mai multe secţii de vot, printre care Munchen, Torino, Paris sau Londra, numeroşi români nu au putut să voteze. Premierul Ponta şi-a luat angajamentul că dacă un singur român din diaspora nu va vota în turul II, conducerea MAE şi toţi cei responsabili vor pleca.

Klaus Iohannis a declarat şi el, imediat după aflarea rezultatelor, că va cere schimbarea ambasadoprilor din ţările unde „românii au fost umiliţi”, adică Franţa, Marea Britanie, Germania şi Italia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version