Din nevoia disperată a părinților din România de a le oferi copiilor o educație mai bună, un acoperiș deasupra capului sau o bucată de pâine, peste 81.000 de minori au rămas la finalul anului trecut acasă în grija bunicilor, a rudelor sau a unui părinte abuziv.
“Majoritatea părinților care pleacă o fac pentru că vor să asigure copiilor și familiei un trai mai bun, nu pentru că ar vrea să scape de responsabilități. Diminuarea unor astfel de situații, a dorinței oamenilor de a pleca nu ține decât de elaborarea unor politici economice care să le ofere un confort în țară.
Când veniturile vor fi decente, când locurile de muncă vor fi mai multe, probabil că majoritatea românilor care pleacă acum vor rămâne în țară. Acum, în Italia câștigă mai mult ca îngrijitori de bătrâni decât la un job care necesită calificare în România“, spune psihologul Bogdan Lucaciu.
Datorită celor peste 2,3 milioane de români care se află în străinătate și care acceptă, în mare parte, să îngrijească bătrâni, să fie bone, să lucreze pe șantiere sau în agricultură, România a câștigat doar anul trecut 3,6 miliarde de euro.
În luna septembrie a anului trecut, din aproape 60.000 de familii unul dintre părinți era plecat la muncă în străinătate, iar copiii din peste 16.000 de familii au rămas în grija rudelor, ambii părinți lucrând în afara granițelor, conform datelor centralizate de Direcția pentru Protecția Copilului din Ministerul Muncii, pentru Mediafax. Iar costul social este uriaș: copiii rămân nesupravegheați, nu se mai duc la școală, riscă să ajungă delincvenți sau tot mai mulți sunt maltratați de părintele lăsat acasă.
În sistemul de învățământ din România, rata abandonului atât în clasele primare, cât și cele de liceu a crescut în ultimii ani. Dacă în perioada 2008-2009 rata abandonului din învățământul liceal era de 3,6%, iar în 2009-2010 de 2,9%, în anul școlar 2011-2012 aceasta a crescut la 4,2%, potrivit datelor de la INS.