Cadrele medicale au ieșit astăzi în stradă pentru a cere salarii mai mari. Pentru început, 120 de cadre medicale pichetează sediul Ministerului Sănătăţii şi pe cel al Ministerului Finanţelor. Protestul se anunţă a fi cel mai amplu în sistem din ultimii 15 ani. }n fiecare zi, timp de nouă zile, cadrele medicale vor protesta două ore pentru salarii mai mari și pentru alocarea mai multor bani de la buget pentru Sănătate..
Principala nemulţumire a personalului sanitar este legată de nivelul salariilor.
Lista revendicărilor, aprobată de Coaliţia profesioniştilor din sistemul de sănătate, conţine şase solicitări majore, respectiv alocarea a minumum 6% din PIB pentru sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege specifică sistemului de sănătate în care proiectul privind performanţa să reprezinte un capitol, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Până acum, guvernul a ignorat cererile Coaliţiei. În plus, ministrul Sănătăţii declara în urmă cu opt zile că protestele nu îşi au rostul: „Având în vedere că Ministerul Sănătăţii face toate demersurile legislative şi că ne aflăm în prim proces de dezbatere a actelor normative care constituie esenţa reformei, considerăm că posibilele proteste nu se justifică, nu au suport real”, arăta Eugen Nicolăescu.
Colegiul Medicilor estimează că ar fi nevoie de 40 de milioane de euro pentru dublarea salariilor medicilor rezidenţi, dar Guvernul nu a dat vreun semn că ar fi dispus să acorde această mărire.
În prezent, rezidenţii sunt remuneraţi cu un salariu lunar de maximum 800 de lei (aproximativ 180 de euro).