Un necaz nu vine nicioadată singur. Scumpirea costurilor cu energia electrică, gaze naturale şi carburanţi va da naştere unui nou val de scumpiri la alimente.
Preţurile la majoritatea produselor alimentare ar putea suferi scumpiri de 5- 7% începând din luna martie, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA).
„Scumpirile la energie electrică, energie termică şi gaze naturale ar putea determina reaşezări ale preţurilor la majoritatea produselor alimentare. Vorbim de reaşezări, nu scumpiri, de 5-7%”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele FSIA.
El spune că de la începutul acestui an produsele lactate s-au scumpit nesemnificativ, cu 3-4%. „La carne, vânzările în ianuarie şi februarie sunt reduse de obicei. Nici la ulei nu putem vorbi de scumpiri, cantităţile consumate sunt relativ constante”, a explicat Frumosu.
Martie aduce veşti proaste
Preţurile legumelor se vor dubla, în martie, ca urmare a dereglării producţiei din cauza vremii nefavorabile, crede Cristian Rusu, directorul asociaţiei producătorilor de legume şi fructe Hortifruct.
Din cauza vremii nefavorabile, multe ţări au fost afectate, iar producţia va fi dereglată, astfel încât oferta va fi insuficientă, iar preţurile se vor dubla, a spus Rusu.
„Partea afectată se reflectă în costurile de înfiinţare a producţiei. Va fi o întârziere pe piaţă de cel puţin o lună a producţiei de legume româneşti – salată, roşii, castraveţi şi altele, iar scumpirea va fi de 100%, începând de acum. Deja importatorii ştiu că avem probleme şi ştiu că avem pagube, şi acum s-au repliat pe preţuri”, a spus Rusu.
El crede că preturile, odată mărite, se vor menţine la acel nivel tot anul 2012.
El a declarat că la nivel naţional sunt circa 300 de hectare de sere de legume, dintre care cel puţin 75-80% au fost afectate de vremea nefavorabilă din prima jumătate a lunii februarie. „Eu nu cred că va fi chiar o dublare de preţ, o să vedem în zilele următoare ce se va întâmpla. Dar probabil că o sa vedem în luna martie o ofertă mai mică pe piaţa de salată, de castraveţi”, a spus, la rândul său, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
Preţurile ouălor, duble
Preţul ouălor s-a majorat în ultimele zile, ajungând în pieţele din Capitală să se vândă cu 0,8-0,9 lei bucata, de la 0,5 lei bucata. Motivul are legătură cu acoperirea investiţiilor pentru schimbarea cuştilor în care sunt crescute găinile, o prevedere europeană obligând toţi producătorii din Uniunea Europeană să reducă densitatea păsărilor în cuşti, după cum susţin crescătorii de ouă.
„La poarta fabricii ouăle s-au scumpit recent, ajungând să se vândă cu 0,5- 0,55 lei bucata. Motivul îl constituie schimbarea cuştilor pentru găini. în noile cuşti densitatea păsărilor scade cu 25%. De la 1 ianuarie 2012, toţi producătorii europeni sunt obligaţi să schimbe cuştile pentru găini. Ouăle care provin din cuştile vechi nu mai pot fi vândute în coajă. Ele merg la procesare. Ca urmare, oferta de ouă este mai scăzută iar preţul a crescut”, a explicat pentru „Gândul”, Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR).
Pe de altă parte, Ilie Van a menţionat că la carnea de păsăre preţul nu va creşte „la poarta fabricii”, până la Paşte, în prezent puiul gril fiind vândut cu 6,4-6,5 lei pe kilogram.