Două companii au majorat deja preţurile cu până la 9 bani pe litru. Scumpirea benzinei îi sperie mai ales pe taximetrişti, care nu pot creşte tarifele, pentru că ar rămâne şi fără puţinii clienţi pe care îi mai au, dar nu pot merge nici pe pierdere. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, preţurile combustibililor au urcat anul trecut cu peste 15%. Foarte mulţi şoferi şi-au pus instalaţii GPL, pentru a-şi mai permite să folosească maşinile.
Scumpirea carburanţilor înseamnă, de fapt, şi mâncare mai scumpă. Produsele de panificaţie vor ajunge în două luni să fie cu 15 procente mai scumpe decât la începutul anului, avertizează producătorii. Legumele şi fructele vor costa şi ele cu 10 procente mai mult în medie faţă de preţurile din ianuarie. Oscilaţii mai mici de preţuri vor fi la ulei, în medie de 3 procente în două luni, susţin producătorii. Nici carnea şi lactatele nu vor scăpa de scumpiri treptate, câteva procente în fiecare lună. Cele mai multe creşteri de preţ sunt cauzate de evoluţia costurilor materiei prime sau a furajelor pentru animale. Atât în România, cât şi pe pieţele internaţionale, preţul cerealelor, şi mai ales al grâului, a înregistrat maxime istorice.
Luna februarie a adus românilor majorarea preţului la alimente cu mai bine de opt procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. România se află pe locul al patrulea în Europa, în topul ţărilor în care mâncarea s-a scumpit. În plus, majoritatea fabricanţilor de hârtie şi carton anunţă un nou val de scumpiri din această lună. Deşi creşterile de preţ nu depăşesc o valoare procentuală de 10%, această majorare nu face decât să producă şi mai multă îngrijorare în rândul industriei tipografice, şi aşa destul de afectată de recesiunea economică.