Aproximativ 4.000 de persoane au participat ieri la comemorarea secuilor ucişi în 1854, organizată la Târgu-Mureş, cerând autonomia Ţinutului Secuiesc, dar şi începerea unui dialog cu noul guvern privind statutul regiunii. Mitingul a degenerat, iar participanţii au aruncat cu petarde şi au scandat lozinci pro-autonomie. Unii dintre manifesatanţi s-au îmbrâncit cu jandarmii.
Între participanţi s-au numărat preşedintele partidului de extremă dreapta din Ungaria, Jobbik, Vona Gabor, al PPMT, Toro Tibor, al Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, precum şi primarii din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţele Covasna, Mureş şi Harghita.
De asemenea, la manifestaţie au mai participat reprezentanţi ai organizaţiilor „64 de Comitate” (HVIM), Garda Maghiară (o organizaţie interzisă în Ungaria), dar şi reprezentanţi ai Cataluniei, Poloniei şi Turciei.
Reprezentantul Cataluniei, Marc Gafarot, a fost invitat să ţină un discurs pe care l-a început strigând: „Autonomia”. Au fost arborate steagurile Uniunii Europene, României, Ungariei, cel secuiesc şi cel al Cataluniei. De asemenea, la locul manifestării a fost adus un steag secuiesc lung de 250 de metri, cu care a fost înconjurată mulţimea.
Participanţii au afişat mai multe pancarte, inscripţionate în limba română, maghiară sau engleză cu mesajele „Autonomia Ţinutului Secuiesc, o promisiune nerespectată din 1918„, „Vrei autostrăzi? Alege autonomia”, „Autonomia nu înseamnă independenţă, înseamnă eficienţă”, „Transilvanie liberă, ţinut secuiesc autonom”, „I love Ţinutul Secuiesc, I Love Romania”, „România e şi ţara noastră, a secuilor”.
Mulţimea a rămas adunată în faţa monumentului trei ore şi jumătate, timp în care au ţinut discursuri preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balasz, preşedintele PPMT, Toro Tibor, dar şi preşedintele PCM, Biro Zsolt, fiind apoi citită o scrisoare din partea europarlamentarului Tokes Laszlo. Au urmat un programul cultural şi o predică religioasă.
La finalul manifestării, preşedintele CNS, Izsak Balasz, a citit o proclamaţie în care a arătat că obiectivul organizaţiei este soluţionarea situaţiei juridice a Ţinutului Secuiesc prin dialog şi colaborare. El a precizat că speră ca noul guvern să arate mai multă deschidere, dar şi că în scurt timp va demara un dialog între Executiv şi reprezentanţii Ţinutului Secuiesc despre viitorul regiunii.
„Accentuăm din nou: autonomia teritorială a Ţintului Secuiesc nu lezează integritatea teritorială şi suveranitatea Româniai, nici interesele locuitorilor români din regiune şi nici Constituţia României. Solicităm ca Ţinutul Secuiesc să devină regiune de dezvoltare distinctă, solicităm garantarea prin lege a autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc, solicităm ca autorităţile române să înceteze de îndată lupta împotriva simbolurilor secuieşti, hărţuirea şi ameninţarea secuilor şi maghiarilor, dar şi ca guvernul să înceapă dialogul referitor la statutul Ţinutului Secuiesc”, a spus Balasz.
După mitingul de la Monumentul Secuilor Martiri, participanţii s-au deplasat însoţiţi de jandarmi la Prefectură, pentru a depune un manifest. Pe traseu, oamenii au devenit agitaţi şi au aruncat cu petarde şi s-au îmbrâncit. Câţiva dintre ei au lovit jandarmii şi au blocat circulaţia în centrul oraşului. Potrivit presei locale, marşul organizat de Consiliul Naţional Secuiesc a fost interzis de autorităţile locale, care au aprobat doar o ceremonie de comemorare.
Mii de oameni au manifestat şi la Budapesta
Mii de oameni au manifestat tot ieri şi în Piaţa Eroilor din Budapesta, pentru a cere autonomia Ţinutului Secuiesc, organizatorii îndemnând Guvernul României să iniţieze negocieri în acest sens. În timpul manifestaţiei, Arpad Gyorgy-Mozes, liderul Societăţii pentru Ţinutul Secuiesc, a cerut Guvernului de la Bucureşti să înceapă negocierile cu organizaţiile care militează pentru Ţinutul Secuiesc şi să respecte drepturile omului.
Tokes: Secuii din România, o minoritate pe propriul teritoriu, ca cei din Crimeea
Eurodeputaţii români de etnie maghiară Laszlo Tokes şi Csaba Sogor au vorbit în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, despre marşul neautorizat de luni, de la Târgu Mureş. Ei au solicitat susţinerea instituţiilor europene şi a comunităţii internaţionale în general pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.
Eurodeputatul Laszlo Tokes a declarat că a avut loc „o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România”. „Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea acum”, a afirmat Tokes într-o intervenţie din cadrul procedurii discursurilor de un minut. Eurodeputatul a cerut României, PE şi celorlalte instituţiilor europene să ajute această minoritate să obţină autonomia.