Românii din Italia au 30 de zile la dispoziţie pentru a participa activ la dezbaterea publică legata de un proiect de lege privind
Ieri, MAE a lansat iniţiativa pe propriul site, invitându-i pe toţi românii stabiliţi în străinătate să-şi spune părerea în legătură cu modalitatea de a participa la alegerile româneşti.
Proiectul de lege are 27 de articole şi prevede scrutinele la care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exprima opţiunile: alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, alegerea preşedintelui României şi alegerile pentru Parlamentul European. De asemenea, proiectul descrie procedura specifică pentru exercitarea dreptului de vot.
La ultimele alegeri organizate la secţiile de peste hotare au participat, în medie, doar 5 % din cetăţenii români cu drept de vot, iar Teodor Baconschi, ministrul de externe, a explicat campania, precizând că „limitarea dreptului de vot în străinătate exclusiv la secţiile de vot tradiţionale nu numai că genera frustrări legitime din partea celor care nu puteau să îşi exercite opţiunea, dar şi costuri importante”.
Votul prin corespondenţă va putea fi aplicat în cazul alegerilor parlamentare, prezidenţiale, şi europarlamentare, dar nu şi referendumului naţional.
Cine va putea vota?
Nu toţi românii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea vota prin corespondenţă, ci doar cei care se vor înscrie într-o bază de date, furnizând o serie de date personale. Cei înscrişi pe listă vor primi un atestat care le va permite exercitarea dreptului de vot.
Cum se va putea vota?
Cetăţenii înscrişi pe liste vor primi acasă buletinele de vot, atestatul şi un autocolant cu menţiunea “VOTAT”, împreună cu un plic pentru returnarea corespondenţei. Alegătorii vor semna şi o declaraţie pe propria răspundere, care să confirme faptul că opţiunea sa electorală nu a fost influenţată, iar secretul votului nu a fost afectat. Plicul va fi trimis alegătorilor cu 15 zile înaintea scrutinului, pe cheltuiala misiunilor diplomatice. Dar plicul conţinând votul va fi trimis pe banii fiecărui alegător.
Proiectul legislativ a fost publicat pe site-ul MAE, unde va rămâne timp de 30 de zile, durata procesului de consultare publică.
Sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect supus dezbaterii publice, sunt aşteptate, până la data de 28 ianuarie 2011, la adresa de e-mail avizare@mae.ro, sau la adresa poştală a Ministerului Afacerilor Externe: Aleea Alexandru nr. 31, Sector 1, Bucureşti, cod 011822.
Miruna Căjvăneanu