Menu
in

„Duminică neagră” pentru România. Legendarul canoist Ivan Patzaichin şi marele actor Ion Caramitru au murit

Două mari personalități ale României s-au stins duminică, 5 septembrie. Actorul Ion Caramitru a murit la vârsta de 79 de ani. Legendarul canoist Ivan Patzaichin avea 71 de ani. Cei doi erau internați la spitalul Elias din București.

„Ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români”, este mesajul transmis de președintele Iohannis, pe Facebook. „Ivan Patzaichin și Ion Caramitru au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat. Învingători și strălucitori în sport și teatru, Ivan Patzaichin și Ion Caramitru, prin dispariția lor neașteptată, ne lasă de azi mai săraci, consolați doar de amintirea gloriei pe care au dăruit-o României prin energia, talentul, dăruirea și eforturile lor de a fi cei mai buni. Condoleanțe familiilor și celor dragi pentru pierderea suferită!”, a continuat președintele.

„Campionul cu pagaia ruptă”

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, a murit la 71 de ani. Sportivul era internat la Spitalul Elias de trei luni. El avea probleme de sănătate care în ultima perioadă s-au agravat. 

Cel mai mare canoist al României suferea de o boală incurabilă, despre care familia nu dorește să vorbească.

Când pasiunea poate uni două continente: Radu Păltineanu, primul român care a cucerit Americile din șaua bicicletei

Prezent la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, canoistul Ivan Patzaichin a cucerit nu mai puțin de șapte medalii olimpice, patru de aur și trei de argint și a participat la 11 ediții ale campionatelor mondiale, cucerind 22 de medalii dintre care opt de aur.

Ivan Patzaichin a intrat în istoria olimpismului drept „Campionul cu pagaia ruptă”. La Jocurilor Olimpice de la Munchen, în 1972, în seriile întrecerilor de la canoe simplu pe 1000 m (C1 – 1000 m), lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia la numai câțiva metri după start. În condițiile în care arbitrii nu au oprit cursa (potrivit regulamentului), românul a vâslit cu ciotul de pagaie și a încheiat cursa, în aplauzele spectatorilor.

Descalificat inițial, Ivan Patzaichin a fost primit în recalificări, după ce a fost soluționată favorabil contestația depusă de conducerea delegației României. Ulterior, Ivan Patzaichin nu numai că s-a calificat în finală, dar a și câștigat aurul olimpic la capătul unei curse pe care a dominat-o fără drept de apel.

Ion Caramitru a murit la 79 de ani

Ion Caramitru era director al Teatrului Naţional Bucureşti (TNB) şi preşedinte al Uniunii Teatrale din România (UNITER). La începutul lunii august, medicii i-ar fi descoperit o infecție în sânge.

Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni – mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă.

A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

A fost ministru al Culturii între anii 1996 – 2000, director general al Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti între 1990 şi 1993, preşedinte al Academiei Europene a Balcanilor din 2017 iar din 2005 era manager al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale din Bucureşti. 

Ion Caramitru a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naţionale, ce se desfăşoară în perioada 19-30 septembrie 2018.

De asemenea, a fost distins cu Ordinul Soarelui Răsare, cel mai important ordin japonez destinat cetăţenilor străini, acordat în numele Majestăţii Sale Împăratul Japoniei, 2017, şi cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler, 2017. 


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version