Menu
in

Lege în Parlament pentru alegerile din diaspora: trebuie să fii pe liste permanente, o secție la 1.500-2.000 de alegători

Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus la Parlament un proiect de lege care să stabilească noi condiții pentru exercitarea dreptului de vot pentru românii din străinătate. Pornind de la premisa că votul prin corespondență și cel electronic ar fi mai costisitor și ar ridica dubii privind asigurarea corectitudinii procesului de votare, Șerban Nicolae susține că ar fi mai oportună organizarea votării în străinătate pe aceeași metodologie ca cea din țară, adică întocmirea de liste electorale permanente și stabilirea secțiilor de votare în funcție de numărul celor de pe liste, adică o secție la 1.500-2.000 de alegători.

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică pe site-ul Senatului, autoritățile vor trebui să elaboreze liste electorale permanente cu românii care au domiciliul sau reședința în străinătate și cu membrii corpului diplomatic, pe baza informațiilor oferite de Ministerul de Interne și Ministerul Afacerilor Externe.

În paralel, aceștia vor fi radiați de pe listele electorale din țară. În funcție de rezultatul refacerii listelor permanente, se va face redimensionarea secțiilor de votare din țară. Pentru cele din străinătate, se vor aplica aceleași condiții impuse constituirii secțiilor din țară. Amplasarea greografică a secțiilor din străinătate ar urma să se facă după consultarea organizațiilor românilor din străinătate și filialelor partidelor politice românești constituite peste hotare.

Românii care nu sunt înscriși pe listele electorale din străinătate, dar care se află peste hotare în ziua votării vor putea descărca online un formular prin care să declare pe propria răspundere că nu au votat în ziua respectivă și că șederea lor în străinătate nu depășește 20 de zile.

Declarația-tip va putea fi depusă la președintele secției de votare în ziua scrutinului, iar alegătorul respectiv va putea vota pe listele suplimentare.

Obiecții împotriva votului electronic sau prin corespondență

Consecințele proiectului lui Șerban Nicolae ar fi creșterea numărului de secții în zonele cu populație compactă de români și înscrierea celor din diaspora pe liste permanente, în condițiile în care până acum s-a votat exclusiv pe liste suplimentare.

Senatorul PSD argumentează, în expunerea de motive a proiectului, de ce această variantă i se pare mai bună decât metode alternative de votare. ”În ceea ce privește votul electronic și votul prin corespondență, se poate aprecia că acestea presupun costuri mult mai costisitoare față de prezenta propunere, introducerea de proceduri cu care alegătorii nu sunt familiarizați și accentuarea unor suspiciuni cu privire la corectitudinea rezultatelor. Totodată, securizarea votului, confidențialitatea acestuia și certificarea înregistrării rezultatelor ar fi vulnerabile în fața tentativelor de fraudă”, susține Șerban Nicolae.

Rareș Bogdan și Oreste, invitați de grupuri civice românești din Italia, primele întâlniri la Padova și Milano

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version