Menu
in

Lege adoptată la final de mandat: evazioniștii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul

Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiectul de lege iniţiat de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu, supranumit ”Mitralieră”, care prevede că inculpaţii pentru fapte evaziune fiscală de până la 100.000 de euro, nu mai execută pedeapsa cu închisoare dacă achită integral prejudiciul, ci doar plătesc o amendă.

S-au înregistrat 195 de voturi „pentru”, 72 de voturi „împotrivă” și 19 abțineri. Votul a fost dat în ultima sedință a Camerei Deputaților din această legislatură.
Legea prevede ca dacă evazioniştii care au produs un prejudiciu de până în 100.000 de euro îl achită integral, scapă doar cu amendă în loc de închisoare, așa cum era pedepsită fapta. Mai mult, dacă dau 20% în plus, indiferent de cuantumul evaziunii, fapta nu se mai pedepsește deloc.

„Proiectul continuă rafala împotriva justiției după Ordonanța 13, reprezintă instigare la evaziune fiscală”, a fost poziția lui Stelian Ion, deputat USR, după ce legea a fost votată în Camera Deputaților. El a precizat că va exista o nouă sesizare la Curtea Constituțională.
În expunerea de motive se precizează că închisorile din România sunt aglomerate, iar cel mai important aspect îl reprezintă recuperarea prejudiciului.

Potrivit proiectului de act normativ, care modifică legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale:
La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amenda.
După alineatul (1) se introduc trei noi alineate, alin.(1 ) – (13 ), cu următorul cuprins:
„(1 prim ) În cazul săvârșirii uneia dintre infracțiunile prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozițiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare;
Dispozițiile prezentului articol se aplică tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului prevăzut la alin.(1) și (1 prim).

Inițiativa, semnată de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, a intrat în dezbaterea parlamentară la finalul lui 2017, pe vremea când partidul era condus de Liviu Dragnea, între timp condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu executare. Adoptată în iarna lui 2018, cu voturile PSD, ALDE și UDMR, legea a fost atacată la Curtea Constituțională de PNL, USR și PMP.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version