Menu
in

Latifundiarii României: italienii deţin aproape un sfert de milion de hectare

Investitorii italieni controlează în România ferme ce exploatează terenuri agricole cu o suprafaţă cumulată de circa 220.000 de hectare, adică un sfert din totalul aflat în portofoliul jucătorilor străini din agricultură.

“În primul rând, italienii investesc în agricultură pentru că între România şi Italia sunt relaţii bune în domeniul economic iar Italia este puternica în agricultură. În al doilea rând, investitorii găsesc aici un climat investiţional faborabil. Sectoarele de interes pentru investitorii italieni sunt producţia de cereale şi zootehnia”, a declarat pentru zf.ro Diego Brasioli, Ambasadorul Italiei la Bucureşti, cu ocazia evenimentului “Forum Agricultura”, organizat de Cofinindustria România şi Confagricoltura.

Italienii au direcţionat bugete de investiţii către agricultura românească în condiţiile în care preţurile pentru terenurile agricole rămân de trei-patru ori mai mici decât cele din Italia, suprafeţele întinse din lunca Dunării sau Câmpia de Vest permit comasarea unor suprafeţe de câteva mii de hectare, proces aproape imposibil în alte pieţe agricole din UE.

Fără nicio barieră reală şi cu concurenţă minimă din partea antreprenorilor locali, italienii au reuşit în mai puţin de zece ani să îşi facă loc în topul celor mai mari latifundiari din România. Rapiditatea cu care italienii au câştigat de teren, ca de altfel şi alţi investitori străini, a fost dată în principal de preţul mic al terenurilor arabile. Cei mai mulţi investitori din Italia şi-au făcut apariţia în agricultură în perioada 2004-2007 atunci când un hectar de teren agricol se vindea pentru 1.000-1.500 euro/hectar.

Un italian este cel mai mare proprietar străin de terenuri din România

Adevărata comoară a României

România este o țară bogată în resurse. Dincolo de bogățiile precum gaze de șist sau aur, România are o adevărată comoară: terenurile agricole. Prețurile medii ale acestora au crescut cu aproape 60% în ultimii doi ani.

Prețul mediu de hectarul de teren agricol a ajuns la 3.100 de euro, conform datelor companiei DTZ Echinox. În ciuda creșterii substanțiale, cu 60% în doi ani, prețurile se menţin de la două până la opt ori sub cele din majoritatea statelor europene.

Preţurile terenurilor agricole diferă în România foarte puternic între regiuni, astfel că în Nord-Est şi Sud-Est terenurile agricole se vând în medie cu 2.600-2.900 de euro pe hectar, în timp ce în Muntenia şi Banat preţurile sunt mai mari, ajungând la 3.500-3.600 de euro pe hectar, potrivit unui studiu al companiei.

În urmă cu doi ani, un studiu similar al DTZ indica preţuri de 1.500-1.600 de euro pe hectar pentru terenurile din zonele de Nord-Est şi Sud-Est şi de circa 2.200-2.700 de euro pe hectar în Muntenia, respectiv pe lângă Bucureşti.

Chiar dacă prețul mediu se învârte în jurul valorii de 3.100 de euro, consultanţii precizează că există pe piaţă oferte de terenuri scoase la vânzare la 4.000-5.000 de euro pe hectar, în special loturi consolidate de mii de hectare. România are 14,7 milioane de hectare de teren agricol, din care 10 milioane de hectare sunt folosite ca teren arabil, 3,3 milioane de hectare reprezintă păşuni, 220.000 hectare vii şi 206.000 hectare livezi.

Amintim că, de la 1 ianuarie 2014, străinii pot cumpăra terenuri agricole în România fără restricţii. În conformitate cu legislația europeană, țara a fost obligată să deschidă piața terenurilor agricole pentru investitorii străini, persoane fizice. Persoanele juridice puteau cumpăra şi până la acea dată.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version