În România anului 2013, sărăcia ne întoarce cu mulţi ani în urmă: în vremea când stăteam la coadă pentru o pungă cu făină sau o sticla cu lapte. Azi, se stă la rând pentru ajutoare de la Uniunea Europeană.
Aproximativ un milion de români sunt înregistraţi pentru a beneficia de ajutoarele comunitare, care sunt distribuite, în această perioadă, în mai multe oraşe din România.
Oamenii din toate colţurile ţării îndură frigul în faţa Direcţilor de Asistenţă Socială, pentru ajutoarele alimentare primite de la Uniunea Europeană. Teama că nu îşi vor putea ridica alimentele îi determină să vină cu multe ore înainte, pentru a se aşeza la coadă. Majoritatea se plâng că abia mai au ce pune pe masă, aşa că alimentele gratuite sunt mai mult decât binevenite. Totuşi, ei sunt nemulţumiţi, din cauză că primăriile nu găsesc o soluţie alternativă, ca să împartă ajutoarele în mod civilizat.
„Aşa cum trimite prin poştă toate prostiile şi consumă atâta hartie, putea, pentru handicapaţi, că au o listă, să trimită data în care eşti trecut pe listă, să vii să iei.”
Nici scandalul nu lipseşte: oamenii se ameninţă şi uneori sunt pe punctul de a se lua la bătaie. Beneficiarii ajutoarelor de la Uniunea Europeană primesc peste 30 de kilograme de alimente: făină albă – 15 kilograme, roşii în bulion – 0,8 kilograme, mălai – 8 kilograme, zacuscă – 0,4 kilograme, paste făinoase – 0,5 kilograme, miere – 2 cutii, ulei – 5 litri, conservă porc – 0,9 kilograme, zahăr – două kilograme.
De ajutoarele alimentare beneficiază bătrănii cu pensii până la 400 lei pe lună, persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate, persoanele beneficiare de indemnizaţii şi sporuri pentru invalizi, veterani şi văduve de război, şomeri şi persoane beneficiare de venit minim garantat.
Românul, tot negustor
Mălai la un leu kilogramul şi făină cu doar un leu şi jumătate. Minunea se petrece chiar la uşa Centrului Social Nectarie din sectorul 6 al Capitalei, iar comercianţii de ocazie sunt chiar beneficiarii ajutoarelor de la Uniunea Europeană.
O femeia are de vânzare trei baxuri a câte 10 kilograme de făină. Chiar dacă i se oferă un preţ foarte mic, acceptă fără să clipească. „Nici nu-i bună făina. Eu şi-aşa nu mănânc decât făină neagră, graham, secară. Mai mult mă încurcă făina asta albă”, a spus un nevoiaş.
La grămada de pungi cu mălai, aceeaşi poveste. Asistaţii social se bucură pentru orice bănuţ pe care îl primesc în schimbul alimentelor de la UE. Sute de oameni din sectorul 6 al Capitalei s-au aşezat la coadă încă de la miezul nopţii pentru a fi siguri că primesc pachetele de la Uniunea Europeană.