Menu
in

La 50 de ani, în căutarea unui loc de muncă: ”Trăiesc din banii copiilor”

Potrivit statisticilor privind angajările, şomerii de peste 45 de ani îşi găsesc cel mai greu un nou loc de muncă şi asta în ciuda cursurilor de recalificare sau reconversie, cauza principală fiind chiar vârsta. În aceste condiţii numărul şomerilor de peste 50 de ani era de 130.000 în luna mai.

Discriminarea la angajare pe criteriul vârstei este un fenomen frecvent în piaţa forţei de muncă, atât în ceea ce-i priveşte pe tinerii absolvenţi, cărora, de obicei, li se cere o experienţă pe care nu au avut cum să o acumuleze, dar, mai ales în cazul celor trecuţi de 45 – 50 de ani, care şi-au pierdut din diferite motive locul de muncă şi încearcă acum să-şi găsească o slujbă nouă. În general, motivele invocate de angajatori atunci când resping un „senior” la interviul de angajare se referă la greutăţile de adaptare, sau chiar la faptul că au prea multă experienţă, sunt supracalificaţi pentru postul scos la concurs, de aici rezultând pretenţii salariale mai mari.

În judeţul Constanţa, de exemplu, din cei aproximativ 8.100 de şomeri, mai mult de jumătate sunt trecuţi de 45 de ani, majoritatea având studii medii. Unul dintre ei este Dumitru C. Acum în vârstă de 52 de ani, bărbatul a lucrat timp de 30 de ani la o regie autonomă din Constanţa. În toamna anului 2014 au fost făcute restructurări şi peste 700 de oameni, printre care şi Dumitru, au fost concediaţi. Lucra ca instalator şi spune că a avut zile în care a „stat” la serviciu – aceasta însemnând muncă prin canalizări şi şanţuri, uneori chiar şi 12 ore în şir.

După ce şi-a pierdut locul de muncă, a încercat să-şi găsească un al serviciu, mizând că experienţa acumulată îi va fi de folos. Însă, nimeni nu căuta un instalator ajuns la 50 de ani, patronii spunându-i în faţă că cere prea mult şi că preferă tinerii care, deşi nu sunt instruiţi, vor mai puţini bani. „Un an de zile mi-am căutat un alt loc de muncă. Nu mai primesc şomaj (indemnizaţia de şomaj se acordă în funcţie de stagiul de cotizare, maximum 12 luni) şi supravieţuim din banii soţiei şi din ce ne mai ajută copiii”, spune Dumitru.

În situaţia lui mai sunt alte mii de constănţeni. Potrivit datelor prezentate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în Constanţa există în această perioadă aproape 4.500 de şomeri „trecuţi” de 45 de ani, pragul de la care vârsta începe sa fie percepută ca un impediment. Dintre aceştia, peste 1.300 nu mai primesc indemnizaţie de şomaj.

A luat-o de la capăt la 52 de ani

Un alt caz este cel al lui Doru, în vârstă de 52 de ani, care după ce a fost dat afară de la locul de muncă, a încercat în zadar să se angajeze în domeniul în care activase până atunci.

“Aveam 48 de ani când au început să se facă disponibilizări la fabrica unde lucram. Aveam în grijă mai multe maşinării pe care trebuia să le supraveghez. Mi s-a spus că se trece printr-o perioadă grea din punct de vedere financiar şi că s-a decis să se renunţe la serviciile mele şi ale altor colegi de-ai mei. Vă daţi seama ce am simţit atunci. Mă gândeam doar că nu o să îmi mai pot susţine financiar familia, că am o vârstă la care este foarte dificil să te mai angajeze cineva, că o să urmeze o perioadă foarte grea. Aşa a fost”, a declarat Doru pentru Mediafax.

După ce a devenit şomer şi s-a lovit de mai multe refuzuri când a vrut să se angajeze, şi-a dat seama că o opţiune bună ar fi recalificarea profesională. “Soţia mi-a fost alături şi m-a susţinut, dar ne era şi aşa foarte greu. Aveam un copil care era la facultate şi chiar dacă era la buget, avea şi el nevoile lui şi trebuia să îl ajutăm să îşi ia mersul în viaţă. După mai multe luni în care nu am fost luat în seamă pentru a fi angajat, mai ales că nu existau foarte multe oportunităţi de angajare, am zis că e cazul să fac un curs de calificare pentru agenţi de pază. Ştiam că în domeniul ăsta se fac mai tot timpul angajări. M-am înscris, am fost la cursuri care au avut şi parte teoretică, dar şi practică.”

După terminarea cursurilor, Doru s-a lovit de probleme legate de vârstă şi de experienţa în domeniu, dar după mai multe interviuri a fost contactat de o firmă de pază. “După ce am terminat, am început din nou să îmi caut de lucru. A durat ceva timp pentru că se legau tot timpul de vârsta mea, dar în final am reuşit să mă angajez. Acum sunt bine, mi-am revenit”, a mai spus Doru.

Fuga de angajații trecuți de prima tinerețe

La finalul lunii mai, în România se înregistrau aproximativ 410.000 de şomeri. Dintre aceştia, peste 121.000 aveau o vârsă cuprinsă între 40-49 de ani, peste 60.000 aveau vârsta cuprinsă între 50-55 de ani, în timp ce peste 68.000 erau trecuţi de 55 de ani. Angajatorii primesc subvenţii dacă angajează şomeri de peste 45 de ani, care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, sau pentru cei care mai au cinci ani până la pensionare. Pentru aceste categorii, angajatorii primesc lunar, timp de 12 luni, o subvenţie în valoare de 500 de lei. Măsurile statului nu au efect în piaţa muncii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version