Preşedintele Klaus Iohannis consideră că soluţia lansată în spaţiul public privind obligarea medicilor rezidenţi să rămână în ţară este una „deloc chibzuită”, fiind de părere că medicii nu pot fi determinaţi în acest mod să rămână în România.
Citiți aici:
„Am lansat dezbaterile pe tema resursei umane în sănătate încă din 2015, însă guvernanţii întârzie în a găsi rezolvarea acestor probleme. Din nefericire, zilele acestea a fost vehiculată în spaţiul public o soluţie deloc chibzuită privind obligarea medicilor rezidenţi de a rămâne în ţară. Nu în acest mod ne ţinem medicii acasă. Înainte de toate, decidenţii politici au obligaţia de a vă crea cadrul adecvat pentru a practica medicina aici, acasă. Ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de planificare riguroasă, de strategie şi consecvenţă în implementarea sa”, a spus Klaus Iohannis într-un mesaj transmis de consilierul de stat Loreta Păun la cea de-a doua ediţie a International Medical Students’ Congress of Bucharest – UMF „Carol Davila”.
Preşedintele susţine că studenţii medicinişti reprezintă speranţa îmbunătăţirii sistemului nostru de sănătate, care se confruntă „cu atâtea dificultăţi şi crize”.
„Mă bucur să constat că aţi rămas la fel de implicaţi în activităţile academice şi entuziaşti în a contribui la schimbarea în bine a sistemului de sănătate românesc. Pe unii dintre voi am avut ocazia să vă cunosc personal, la Palatul Cotroceni, iar proiectele pe care mi le-aţi prezentat mi-au confirmat că reprezentaţi speranţa îmbunătăţirii sistemului nostru de sănătate, care se confruntă cu atâtea dificultăţi şi crize”, afirmă preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului consideră că studenţii se pot implica în conturarea unei viziuni pe termen lung, de stabilire a priorităţilor şi de înfăptuire a schimbării multaşteptate, al cărei rezultat să fie un sistem de sănătate comparabil cu cele din statele membre ale Uniunii Europene.
„România se confruntă cu un accentuat exod al medicilor, iar tinerii, în primul rând, sunt cei care pleacă în străinătate, în căutarea unor condiţii de muncă decente, a unor oportunităţi profesionale mai bune, a respectului şi a valorizării meseriei sau, de ce nu, a unor salarii mai mari decât cele din sistemul de sănătate autohton. Sunt convins că foarte mulţi dintre voi şi-au ales această carieră din dorinţa de a profesa aici, în România”, mai spune Iohannis.
El i-a felicitat pe toţi cei care au investit timp şi energie în apărarea intereselor studenţilor prin intermediul asociaţiilor studenţeşti.
„Vă îndemn pe toţi să vă faceţi vocea auzită ori de câte ori este cazul, în dezbaterile publice pe teme de sănătate. Felicit Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti pentru organizarea acestui congres şi vă doresc mult succes la toate atelierele şi sesiunile ştiinţifice din aceste zile, precum şi în nobilul parcurs profesional pe care vi l-aţi ales!”, a încheiat şeful statului.
La eveniment au transmis mesaje de încurajare, dar şi de felicitare pentru studenţi, şi principesa Margareta şi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.
Peste 1.000 de participanţi din ţări precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Belgia, Olanda, Elveţia, Italia, Polonia, Turcia, Thailanda, Hong Kong şi România participă la cea de a doua ediţie a „International Medical Students’ Congress of Bucharest”, care are loc între 5 şi 9 decembrie.
Ediţia din acest an, închinată academicianului Victor Babeş, se adresează studenţilor la medicină, precum şi tinerilor medici de la nivel global care sunt încurajaţi să interacţioneze şi să îşi dezvolte cunoştinţele într-un mediu interactiv de lucru care să faciliteze schimbul de informaţii pe parcursul a 13 conferinţe ştiinţifice.