Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul de decorare a dr. Massimo Liberatori, medic la Spitalul Universitar ”Agostino Gemelli” din Roma, informează Administrația Prezidențială printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, dr. Massimo Liberatori i-a fost conferit Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Ofițer pentru contribuția sa la dezvoltarea relațiilor de colaborare și prietenie dintre Italia și România, pentru sprijinul acordat persoanelor suferinde din țara noastră, în special copiilor cu afecțiuni grave.
”În semn de apreciere pentru contribuția deosebită la dezvoltarea relațiilor de colaborare și prietenie dintre România și Republica Italiană, pentru sprijinul concret acordat persoanelor suferinde din țara noastră, în special copiilor cu afecțiuni grave, președintele României, domnul Klaus Iohannis, a conferit Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Ofițer, domnului doctor Massimo Liberatori, medic la Spitalul Universitar Agostino Gemelli din Roma”, se arată în comunicatul citat.
Doctorul Massimo Liberatori se consideră „pe jumătate român”, „îndrăgostit” de România şi foarte ataşat de comunitatea românească din Roma şi împrejurimi. Doctorul italian a pus pe picioare un proiect de ajutorare a tinerilor români care au membre amputate şi au nevoie de proteze. Proiectul se numeşte „Ragazzi in gamba” şi completează un alt proiect, organizat împreună cu parohia ortodoxă română din la rustica (Roma) intitulat „Bunul Samarinean”.
Doctorul Massimo Liberatori ne-a mărturisit că îi place să vorbească puţin despre el şi mai mult faptele sale şi oamenii care-l cunosc. Nu este căsătorit cu o româncă şi nici nu este implicat în sfera politică sau în probleme sociale ce privesc minorităţile etnice din Italia. Deschiderea lui faţă de români a venit în urma contactului care l-a avut cu anumite persoane suferinde, care aveau nevoie de ajutor.
L-a impresionat sufletul cald şi deschis al acestor persoane, aşezarea lor interioară şi faptul că se raportau la un sistem de valori morale, care, aşa cum i-a mărturisit preotului paroh din La Rustica (Roma), Ilie Ursachi, îi aduceau aminte de copilărie, pentru că aceste valori s-au cam pierdut în societatea italiană actuală.
Prima persoană cunoscută avea nevoie de o proteză pentru un braţ amputat. A ajutat-o gratuit, procurându-i proteza necesară. Apoi a fost solicitat de alţi români aflaţi în aceeaşi situaţie. Astfel i-a venit ideea realizării unui proiect, pentru un ajutor sistemat al acestor persoane. Proiectul se numeşte „Ragazzi in gamba” şi se adresează în exlusivitate tinerilor români, cu unul sau mai multe membre amputate.
Despre medicul Massimo Liberatori, citiți AICI un articol mai vechi din Gazeta Românească, semnat Crina Suceveanu