În urmă cu puţine zile se vorbea de închiderea spitalului de arşi din Bucureşti, unde a fost filmat un pacient cu răni infectate cu larve, imagine devenită simbolul decăderii sistemului sanitar românesc.
Un grup de investitori italieni oferă acum soluţii pentru reabilitarea acestui spital şi a altora din sistemul sanitar românesc măcinat de probleme.
Împreună au o cifră de afaceri de sute de milioane de euro şi mai multe mii de angajaţi. Majoritatea au experienţă de 30 de ani pe piaţa italiană şi internaţională de materiale şi servicii pentru spitale. Aparatură, consumabile, dezinfectanţi, servicii de management, parţial şi global şi multe altele. Cu oferte care uneori sunt de 4 ori mai mici decât cele practicate la licitaţiile româneşti.
Zece firme italiene din domeniul medical au venit la Bucureşti pentru formului economic organizat luni, 18 iulie la Camera de Comerţ şi Industrie a României, la invitaţia Camerei de Comerţ a României în Italia. Tema forumului: “Servicii de calitate pentru spitalele din Romania”.
În lumina imaginilor recente cu puternic impact emoţional de la spitalul de arşi şi cu amintirea încă proaspătă a deficienţelor constatate în tragedia Colectiv, ca să nu mai vorbim de vârtejul Hexipharma, întâlnirea a trezit interes.
Forumul a fost deschis de emisarul preşedinţiei, consilierul de stat de la Departamentul de Sănătate Publică din Administraţia prezidenţială, Diana Păun. „Prezenţa mea aici nu este întâmplătoare. Instituţia prezidenţială promovează necesitatea unei noi abordări care să privească sănătatea ca o investiţie în viitor. Avem nevoie de sevicii de calitate. Conform Eurostat, la dotarea cu echipament mecdical suntem mult în urma mediei europene. Avem nevoie de investiţii urgente în echipamente şi infrastructură, iar exemplul Italiei este de urmat”, a spus Diana Păun.
SURPRIZĂ Fost lider Lega Nord, membru în Camera de Comerţ română în Italia: «Uniţi suntem puternici»
Eugen Terteleac, preşedintele CCIRO Italia şi mentorul acestor forumuri a explicat că ideea unui forum pe tema serviciilor pentru spitale a apărut după cazul Colectiv, când au ieşit la iveală carenţele sistemului medical de a face faţă unor urgenţe grave: „Trebuie să contribuim cu toţii la refacerea sistemului, am invitat aceste firme din Italia cu care se pot începe discuţii directe pentru a găsi soluţii pemntru spitalele din România”
În timpul forumului, reprezentanţii firmelor, manageri şi responsabili de marketing, au ilustrat istoria, potenţialul şi ofertele, cu apartură medicală modernă, materiale şi metode de păstrare a igienei. De exemplu, Orlandini Simone, Director la firma „Distribuzione Materiale Tecnico S.r.l” a prezentat un film despre metodele prin care firma analizează aerul din spitale, metode de dezinfectare a instalaţiiilor de aer condiţionat, prin care se reduce riscul proliferării unor infecţii intraspitaliceşti cum ar fi legionella.
Toate prezentările împreună au atins cam toate laturile gestionării unui spital şi al unui sistem sanitar în întregime, de la dotările unor blocuri operatorii până la gestiunea logistică a depozitelor de medicamente din spitale. Practic, un spital ar putea fi gestionat de la A la Z de o firmă din Italia.
Aşa ceva însă nu e posibil, a spus Corneliu-Florin Buicu, preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor. „În momentul de faţă, un caiet de sarcini pentru toate serviciile pentru un spital care ar fi obţinut de o singură firmă ar fi interpretat ca o înţelegere dintre management şi firma respectivă, şi nu în sens bun. Sistemul sanitar provoacă tuturor nemulţumiri. Pacienţilor – care vor calitate, profesioniştilor – care vor venituri mai mari, actorilor din piaţă – pentru lipsa de predictibilitate şi lipsa de finanţare.” Preşedintele Comisiei de Sănătate i-a invitat pe investitori să viziteze şi alte locuri din România, peste tot fiind nevoie de investiţii în sănătate.
La întâlnire au fost participanţi din ţară, directori şi manageri de spitale din Ploieşti, Călăraşi şi Târgovişte, manageri de delegaţi ai consiliilor judeţene şi ai unor Camere de Comerţ locale.
Seara, delegaţia a fost primită de secretarul general al guvernului, Sorin Chelmu, fiind organizată o discuţie despre dotările nesare în serviciul de sanatate publică.
În urma acestei întâlniri de la Guvern, a doua zi, marţi 19 iulie, s-a organizat o vizită la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti, delegaţie condusă de Sorin Chelmu şi ministrul sănătaţii, Vlad Voiculescu. Experţii italieni au luat toate datele necesare pentru elaborarea un plan rapid de restructurare, formare a personalului şi dotări.