Menu
in

Italia și România, ultimele în Europa la absolvenții de facultate

Italia este penultima în Europa, în funcție de numărul celor cu diplomă universitară. Este penultima în Europa, ultima țară fiind România. Un loc deprimant al Italiei în clasamentul continental al numărului de absolvenți în raport cu populația totală, întocmit de Eurostat. În grupa de vârstă cuprinsă între 15 și 64 de ani, ponderea italienilor cu diplomă universitară este de 16,3%, față de 27,7% din media UE.

Lucrurile sunt puțin mai bune pentru persoanele cu vârsta între 25 și 34 de ani: în această categorie, italienii reprezintă 26,4% din total, față de o medie continentală de 38,8%. Dar și aici, nu există nici o națiune europeană care să stea mai rău, cu excepția României.

Pentru femei, procentul persoanelor cu studii superioare ajunge la 18,9% dintre cele cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, cel mai jos nivel în UE (29,7% în medie), cu excepția României.

În ultimele decenii, Italia a înregistrat unele progrese semnificative în îmbunătățirea nivelului de educație al populației. În 2000, de exemplu, absolvenții italieni erau doar 11,6% din total, cu aproape 5 procente mai puțin decât astăzi. Problema este că, în aproape 18 ani, decalajul față de media europeană nu s-a diminuat deloc. Diferența a crescut, de la 10,8 la 11,4%.

Găsirea unei explicații pentru aceste numere nu este dificilă. În Italia, conform statisticilor, există încă o rată foarte mare de tineri care intră la universitate, dar nu termină cursurile.

La trei ani după înscriere, aproximativ un sfert dintre studenți (25%) decid să plece. După patru ani ponderea abandonului crește la 30%, iar după 6 ani atinge 33%. Astfel, aproape o treime din tinerii italieni își petrec timpul la universitate, dar nu reușesc să iasă cu o diplomă.

Situația poate fi semnalul eșecului reformei universitare din Italia, din 1999, care a introdus sistemul de 3 + 2. În locul vechilor patru ani și cinci ani de studii, adică, a fost creată o diplomă universitară de o perioadă de trei ani, la care se adaugă o pregătire specializată de încă doi ani.

Scopul acestei reforme a fost tocmai acela de a combate fenomenul de abandon în rândul multor studenți care, după ce au trecut mai multe examene, nu au putut finaliza întregul plan de studiu. Rata abandonului universitar este încă foarte ridicată, de 30-33%. Și astfel, Italia rămâne în ultimele locuri în numărul de absolvenți.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version