Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a prezentat, marți, situația proceselor de extrădare a românilor care fug de Justiţie. Ministrul român şi-a exprimat dezamăgirea față de decizia Curții de Apel Napoli, care a respins executarea mandatului în cazul Dragoș Săvulescu. ”Îmi exprim dezamăgirea față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției”, a declarat Predoiu.
Potrivit lui Cătălin Predoiu, de la ultima informare, sunt în desfăşurare, în diverse stadii, 122 de procese în materia extrădărilor. Dintre acestea, 109 sunt cauze de extrădare activă, adică acele cauze în care România este stat solicitant.
„În legătură cu câteva cazuri pe care dvs. le-aţi semnalat Ministerului, pot să vă informez că:
În ceea ce-l priveşte pe Dragoş Săvulescu – mandate de arestare emis de Curtea de Apel Bucureşti – Curtea de Apel din Napoli a respins executarea mandatuli, a recunoscut sentinţa emisă de instanţa din România, a dispus executarea pedepsei în Italia, dar a dispus şi suspendarea executării pedepsei. Nu îmi ascund dezamăgirea. În general sunt foarte rezervat să comentez dosare şi soluţii pronunţate în instanţe (…), dar Italia este departe şi mă îndoiesc că o declaraţie de-a mea ar putea să fie interpretată ca o presiune asupra deciziei italiene. Suntem extrem de dezamăgiţi de o astfel de dezlegare a cererii de extrădare.
În ceea ce o priveşte pe doamna Alina Bica, cu mandate European de arestare în vederea executării pedepsei de 4 ani, persoană localizată în Republica Italiană, procedura se desfăşoară pe cale directă între instanţa română şi instanţa italiană. De asemenea, instanţa italiană nu a transmis informaţii suplimentare.
În ceea ce-l priveşte pe Gino Mario Iorgulescu procedura se desfăşoară pe cale directă între instanţa română şi cea italiană.Nu avem la momentul acesta informaţii cu privire la poziţia instanţelor italiene, dar avem certitudinea că ne va parveni.
În cazul Popoviciu: mandatul European de arestare emis de Curtea de Apel Bucureşti,instanţa britanică a dispus predarea la 12 iulie 2019, persoana solicitată a formulat apel, apelul a fost declarat admisibil şi urmează să fie judecat la o dată care nu ne-a fost comunicată încă în mod cert. Cu toate acestea,astăzi, 10 noiembrie, avem o informare neoficială – care va fi probabil urmată de una oficială – că procurorii care reprezintă mandatul European în procedura de extrădare au informat că audierile în apel vor începe pe 15 martie 2012.
În ceea ce-l priveşte pe cetăţeanul Alexander Adamescu instanţa britanică a dispus predarea, apel formulat de către persoană respins. Adamescu a solicitat posibilitatea de a formula o întrebare în faţa Curţii Supreme din Marea Britanie şi până la soluţionarea acestei întrebări cu privire la o interpretare juridică nu poate fi predat spre extrădare. Din informaţiile pe care leavem noi acestă procedură urmează să se desfăşoare mai rapid şi şansele ei sunt destul de mici – părerea juriştilor cu care ne-am consultat în Marea Britanie. Deci, e mai degrabăun demers de tergiversare din perspectiva noastră, dar care nu pare să aibăşanse mari.
În cazul Cristian Rizea am trimis o nouă cerere de extrădare în Republica Moldova săptămâna trecută, aşteptămsă se desfăţoare procedurile în faţa instanţei.
Cazul Ghiţă – de asemenea un caz despre care dvs aţi solicitat informaţii: Ministrul Justiţiei a făcut cerere de extrădare în data de 5 ianuarie 2017, pentru punerea în executare a unui mandat de arestare preventive emis de ICCJ şi a unui mandate de arestare preventive emis de Curtea de Apel, deci două mandate. Ulterior, Înalta Curte a dispus achitarea inculpatului, iar Curtea de Apel Ploieşti a comunicat că nu mai subzistă motivele pentru a se solicita extrădarea. Prin urmare, la solicitarea instanţelor de judecată, Ministerul Justiţiei a retras o cerere de extrădare în iunie 2018 şi pe cea de-a doua în martie 2019”, a declarat Predoiu.