Italia, România, Bulgaria şi Grecia sunt cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, având un indice de 43 pe o scară de la 0 (însemnând țară foarte coruptă) la 100 (țară fără corupție) în Indicele de percepție asupra corupției în 2014, publicat miercuri 3 decembrie de Coaliția globală împotriva corupției Transparency International.
Ultimul loc din Europa la corupţie. Scrie negru pe alb în ultimul clasament referitor la corupţia percepută, Corruption Perception Index (CPI) 2014, care prezintă evaluările observatorilor internaţionali legate de nivelul de corupţie din 175 de ţări din lume. Raportul plasează Italia pe locul 69 în clasamentul general, la fel ca în 2013, printre codaşe în rândul ţărilor G7 şi ultima printre statele membre UE. Tot pe locul 69, ca şi anul trecut, se află România.
Faţă de trecut Italia îşi opreşte dezastruoasa coborâre spre coada clasamentului (valorile sunt egale cu cele din 2011 şi 2013), însă înregistrează o înrăutăţire în rândul statelor occidentale. Mai mult, îşi agravează situaţia per ansamblu în Europa, dat fiind că Bulgaria şi Grecia se situează tot pe locul 69, îmbunătăţindu-şi poziţia în clasament. Acum în urma în Italiei, în UE, nu mai e nimeni.
În panorama globală, pe o scară de la zero (corupţie gravă) la 100 (absolut curat), Italia se plasează, cu cele 43 de puncte ale sale, printre naţiunile din lume care nu au un scor suficient privind transparenţa.
În CPI 2014 Italia este depăşită de Africa de Sud şi de Kuwait (pe a 67-a poziţie) şi este urmată de Muntenegru şi de insula africană Sao Tomé (a 76-a poziţie). În G20 se plasează pe o poziţie inferioară faţă de toate naţiunile europene, depăşită cum este previzibil de SUA şi Canada, dar şi de Arabia Saudită şi Turcia. Germania se află pe poziția 12 din 175, cu un indice de 79, Marea Britanie pe poziția 14 cu un indice de 78 și Franța pe poziția 28 cu un indice de 69.
La fel ca în fiecare an, clasamentul, mondial elaborat de Transparency este condus de Danemarca şi Noua Zeelandă, în timp ce pe ultimele locuri se plasează Coreea de Nord şi Somalia. Oricum media celor 175 de naţiuni continuă să nu atingă un scor suficient, demonstrând că în lume corupţia continuă să fie o problemă larg răspândită: 69% dintre cele 175 de ţări au punctaje sub 50.
Performanţe în medie mai bune au ţările din G20, trase în sus în clasament de cele din G7. Cu excepţia Italiei, care în schimb continuă să contribuie la scăderea mediei. Situaţia globală bună şi pentru ţările Uniunii Europene, ale căror punctaj mediu este de 64/100, mai ales datorită naţiunilor precum Danemarca, Finlanda şi Suedia care dintotdeauna au cele mai bune locuri în clasament (92, 89 şi respectiv 87 de puncte). Numai 18% dintre naţiunile europene nu au un scor suficient, adică nu ajung la 50 de puncte. Printre acestea, Italia şi România.