Menu
in

Ipoteză înfiorătoare a medicilor: A apărut tulpina românească a virusului

Preşedintele Iohannis anunţă măsuri restrictive şi nepopulare în aceeaşi zi în care România s-a apropiat de 600 de morţi COVID şi de 19.000 de infecţii noi în 24 de ore. Ar putea fi vorba despre o nouă stare de urgenţă. Morgile sunt pline, la fel şi secţiile ATI. Medicii povestesc îngroziţi că în acest val sunt tot mai mulţi bolnavi care rămân brusc fără aer. Şi spun că este posibil să avem de-a face cu o nouă tulpină. Tulpina românească. 

România se confruntă deja cu o nouă tulpină de Covid-19, apărută pe plan local, mult mai periculoasă față de variantele cunoscute până acum, este ipoteza medicilor din Iași, care se confruntă cu manifestări dramatice ale bolii.

Simptome diferite

Simptomele Covid și evoluția bolii nu mai sunt aceleași ca anul trecut, iar pacienții infectați care se prezintă aparent la timp la spital ajung la ATI în câteva minute, ceea ce îi face pe specialiștii ieșeni să ia tot mai serios în calcul ipoteza apariției unei nou tulpini a Sars-Cov-2, de data aceasta chiar în România, scrie Ziarul de Iași.

Din ce s-a constatat până acum, fiecare nouă tulpină a virusului a fost mai violentă decât cea anterioară, cu o transmisibilitate mult mai agresivă și o rată a mortalității superioară.

DEZASTRU în România. 574 de morţi într-o singură zi

„Ceea ce am observat în ultima perioadă este o modificare a virusului din punctul de vedere al simptomatologiei, şi anume o degradare într-un timp foarte scurt a pacienţilor. Dacă la internare prezintă un necesar de oxigen mic, vorbim de un necesar de 5 litri pe minut, într-un interval foarte scurt, sub 30 de minute, necesarul de oxigen escaladează, necesitând consult de ATI şi îngrijirea în ATI”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”.

Spre deosebire de celelalte valuri, evoluţia poate fi mai abruptă şi mai impredictibilă”, spun şi Colonel medic Daniel Derioiu, coordonator Spital Lețcani.

Prea multe cazuri grave

Că poate fi vorba de o variantă nouă a virusului, mult mai agresivă decât cele cunoscute până acum, este de părere și Diana Cimpoeșu, coordonatorul UPU al Spitalului Clinic de Urgență ”Sfântul Spiridon”. Doctorul așteaptă însă confirmarea microbiologilor și a studiilor de laborator.

„Ceea ce ne-a adus acest val 4 este proporţia de cazuri grave, care este mult mai mare, iar modalitatea în care evoluează de la debutul bolii către agravare este mult mai rapidă. Dacă, în general, se întâmpla în a 8-a zi de boală , acum ne trezim cu aceste agrăvări în a 4-a sau a 5-a zi de boală. După cum declară pacienţii, pentru că momentul infectării nu este în general cunoscut. Este ceva clar diferit.

Nu pot să spun că este vorba de o nouă tulpină, pentru că, aici, microbiologii, imunologii care studiază aceste aspecte îşi vor spune cuvântul. Dar, în ceea ce priveşte gravitatea cazurilor, ca noutate, noi putem spune da. În acelaşi timp, vorbind cu ai noştri colegi din state europene, constatăm că la ei, care au o rată de vaccinare de trei ori mai mare decât la noi, nu există aceste cazuri grave, nu se aglomerează spitalele şi ATI”, a spus Diana Cimpoeşu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version