Menu
in

Inundaţii catastrofale în ţară: trei morţi, zeci de localităţi sub apă, culturi compromise

România, sub asediul ploilor. Cel mai afectat este judeţul Iaşi, unde viitura a făcut trei victime în doar 24 de ore. Zeci de case au fost inundate şi mai multe hectare de teren sunt înecate de apă. În gospodăriile din care apa a fost eliminată, oamenii se luptă acum cu nămolul lăsat în urmă.

În câteva ore, ploaia şi grindina au făcut ravagii în Bohotin, judeţul Iaşi. Un bărbat de 67 de ani care se întoarcea de la câmp a fost prins de viitură pe drumul comunal. Unul dintre vecini l-a găsit şi a chemat ambulanţa, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru el.

Acum, aproape toate străzile din sat sunt pline de nămolul lăsat în urmă de apă, iar culturile au avut de suferit din cauza grindinei.

Viitura a făcut două victime şi în localitatea ieşeană Andrieşeni. Un copil de trei ani şi bunicul său şi-au pierdut viaţa marţi seară după ce au fost luaţi de ape.

Probleme au fost şi în localităţile Grajduri, Mogoşeşti, Dancu şi Holboca, unde a căzut şi grindină. În alte zone din judeţ, vântul puternic a lăsat fără curent electric mai multe locuinţe.

În municipiile Iaşi şi Baia Mare, străzile au fost acoperite de apă, şuvoaiele inundând curţi şi scări de bloc. Autorităţile spun că vor evalua pagubele şi vor încerca să îi despăgubească pe oameni.

O ploaie de doar 30 de minute a generat probleme şi în Bucureşti: canalizarea de pe o stradă din cartierul Titan nu a făcut faţă cantităţii mari de precipitaţii şi a refulat. În plus, pe aceeaşi stradă, un copac s-a prăbuşit pe terasa unui bloc. Între timp, meteorologii anunţă că precipitaţiile vor continua să cadă în cantităţi importante cel puţin până joi seară.

Codul galben de ploi, prelungit

România nu a a scăpat încă de ameninţarea apelor. Codul galben de ploi a fost prelungit până joi noapte, ora 23, pentru 15 judeţe, ca şi atenţionarea de inundaţii. Vor fi semnalate averse cu aspect torenţial, vânt puternic şi grindină, mai ales în sudul, centrul şi estul ţării, unde cantităţile de apă vor fi însemnate.

Hidrologii nu exclud apariţia unor noi inundaţii, în general pe râurile mici care pot creşte brusc în urma ploilor torenţiale. Vor fi scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, însă creşteri de debite sunt aşteptate şi în zona Jijiei şi Oltului.

Recoltele de rapiţă, grâu şi porumb, distruse

Inundaţiile şi grindina din ultimele zile au distrus aproape în totalitate recolta de rapiţă, grâul ar putea mucegăi pe câmp, iar cultura de porumb este şi ea compromisă. Agricultorii încearcă să mai salveze ce a mai rămas din culturile din acest an, cu toate că şi solariile au fost distruse în mare parte de vremea rea. Este posibil, prin urmare, să asistăm curând la o explozie a preţului la pâine şi nu numai.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version