Nădlac a devenit primul punct de frontieră din România situat pe o autostradă. Este vorba despre A1, autostrada care porneşte din Bucureşti şi ajunge, cu întreruperi, în Ungaria. Premierul Victor Ponta a tăiat panglica, sâmbătă, 11 iulie, la patru ani de la începerea lucrărilor. Astfel, România este în sfârşit conectată la reţeaua europeană de autostrăzi, la capătul a peste două decenii în care construirea drumurilor de mare viteză prin ţară a înaintat cu viteza melcului.
A durat patru ani să construim 40 de kilometri de drum, dar în sfârșit România şi Ungaria sunt unite printr-o autostradă. Tronsonul dintre Arad şi Nădlac a fost finalizat și, odată cu el, a fost inaugurat şi un nou punct de trecere a frontierei între cele două ţări, la Nădlac.
Inaugurarea oficială a Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac II – Csanadpalota, Ungaria şi realizarea conexiunii între autostrăzile A1 şi M43 – Ungaria de pe coridorul IV Paneuropean a avut loc în prezența prim-ministrului Victor Ponta și a vicepremierului Ungariei, Zsolt Semjen.
Noul punct de control se află la aproximativ zece kilometri de Vama Nădlac, situată pe DN 7. Acesta are 20 de benzi de circulație, respectiv câte zece pe fiecare sens, cu câte zece cabine duble, în care vor sta polițiști de frontieră români și ungari.
Suprafața punctului Nădlac II este de 22 de hectare și este supravegheată video. De asemenea, camerele instalate la cabinele de control identifică automat numerele de înmatriculare ale mașinilor, iar programele informatice afișează dacă mașinile sunt furate sau dacă au vigneta plătită.
Din cele zece benzi de pe fiecare sens, patru sunt pentru autoturisme, patru sunt pentru automarfare, nefiind inclus transportul de mărfuri ce trebuie controlate fitosanitar și veterinar și transportul de mărfuri periculoase, iar două sunt pentru autocare. Parcarea de pe sensul de ieșire din țară are 107 locuri pentru camioane. Începând din 15 iulie, automarfarele cu o capacitate de peste 7,5 tone nu vor mai putea tranzita Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac, de pe DN 7. Totoodată, au fost inaugurați zece kilometri de autostradă din tronsonul Nădlac-Arad.
Mai aproape de Budapesta
Pentru prima dată în istoria lor, Timişoara şi Aradul sunt legate pe autostradă de o capitală europeană, dar nu de cea a României, ţară de care aparţin, ci de cea a Ungariei.
De la Târgu-Mureş pe autostradă se va putea ajunge la Budapesta parcurgând circa 600 de kilometri în aproximativ patru ore.
Astfel, principalele oraşe al Transilvaniei, cu excepţia Braşovului, vor avea conexiune directă pe autostradă cu Budapesta, nu cu Bucureştiul, în condiţiile în care traversarea Carpaţilor se va face în continuare pe drumuri cu o bandă pe sens.