Astăzi, 7 mai, Parlamentul României a votat pentru învestirea Cabinetului condus de Victor Ponta, după ce miniştrii propuşi au fost audiaţi în comisii. Ponta a avut o majoritate confortabilă, după ce s-a înţeles cu UNPR şi cu grupul minorităţilor. Guvernul Ponta a trecut cu 284 de voturi pentru şi 92 împotrivă. Pentru a fi aprobat, guvernul avea nevoie de 231 de voturi. Grupurile parlamentare ale USL au 232 de parlamentari.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, începând de astăzi, „mandatul de prim-ministru lui Traian Băsescu” a încetat.
Discursul lui Ponta
Victor Ponta a declarat în faţa Parlamentului că Guvernul pe care îl propune se bazează pe o majoritate transparentă şi legitimă după semnarea protocoalelor cu UNPR şi grupul minorităţilor naţionale. El a mai spus că Guvernul va fi condus doar de la Palatul Victoria şi nu de la Palatul Cotroceni sau sediile partidelor.
Un obiectiv anunţat de Ponta este organizarea corectă a alegerilor, acest obiectiv căzând în sarcina ministrului de Interne, Ioan Rus. „Un obiectiv fundamental este asigurarea corectă a alegerilor locale şi parlamentare. Nu voi tolera niciun fel de participare a funcţionarilor publici şi a structurilor statului la alegeri de partea noastră sau a fostei puteri”, a subliniat Ponta.
Victor Ponta a trecut în rândul realizărilor încheierea cu succes a negocierilor cu FMI, apoi a spus că va renegocia contractele cu „băieţii deştepţi”.
Ponta a anunţat că a cerut specialiştilor din Ministerul Finanţelor să propună în şedinţa de marţi a Guvernului o soluţie prin care banii acordaţi de fostul Guvern din fondul de rezervă către primăriile PDL să fie recuperaţi şi folosiţi la salarii şi pensii.
El a amintit că a criticat în numeroase rânduri modul în care Guvernul Ungureanu a cheltuit „ilegal şi ilegitim” 170 milioane euro din Fondul de rezervă, pentru a finanţa campania electorală a unor aleşi locali PDL.
„Mă angajez ca Fondul de rezervă să nu mai fie folosit niciodată pe criterii politice, pentru campanii electorale, ci doar conform legii, pentru situaţii cu adevărat de urgenţă. Mai mult, am solicitat specialiştilor din Ministerul Finanţelor ca mâine (marţi – n.r.), printr-un act normativ, să încercăm să recuperăm acei bani, de 170 milioane euro, şi să-i folosim acolo unde avem cu adevărat nevoie, la reîntregirea pensiilor şi a salariilor”, a spus Ponta.
Ponta a mai anunţat că în prima şedinţă de Guvern va propune o ordonanţă prin care pensionarii îşi vor primi înapoi sumele reţinute pentru CASS. „In numele Guvernului voi cere scuze pensionarilor care au avut de suferit”, a spus Ponta.
Ponta a salutat şi victoria lui Hollande în cursa pentru preşedinţia Franţei: „Sper că niciodată un preşedinte al Franţei nu îl va mai îndepărta cu mâna pe preşedintele României, aşa cum s-a întâmplat în trecut”.
Lista guvernului
Cei 20 de miniştri şi miniştri delegaţi propuşi de Victor Ponta pentru a face parte din Cabinetul au fost audiaţi luni de comisiile parlamentare de specialitate, toţi primind avize favorabile
Componenţa Cabinetului Victor Ponta:
- Florin Georgescu – vicepremier şi ministru al Finanţelor,
- Daniel Chiţoiu – ministrul Economiei,
- Ioan Rus – ministrul de Interne,
- Andrei Marga – ministrul Afacerilor Externe,
- Titus Corlăţean – ministrul Justiţiei,
- Corneliu Dobriţoiu – ministrul Apărării Naţionale,
- Leonard Orban – ministrul Afacerilor Europene,
- Mircea Diaconu – ministrul Culturii,
- Daniel Constantin – ministrul Agriculturii,
- Ovidiu Silaghi – ministrul Transporturilor,
- Eduard Hellvig – ministrul Dezvoltării Regionale,
- Dan Nica – ministrul Comunicaţiilor,
- Vasile Cepoi – ministrul Sănătăţii,
- Ioan Mang – ministrul Educaţiei,
- Rovana Plumb – ministrul Mediului,
- Mariana Câmpeanu – ministrul Muncii,
- Victor Paul Dobre – ministru delegat pentru Administraţie,
- Lucian Isar – ministru delegat pentru Mediul de Afaceri,
- Mircea Duşa – ministru pentru relaţia cu Parlamentul,
- Liviu Pop – ministru delegat pentru Dialog Social.