Referendum istoric ieri în Grecia. Chemaţi să voteze planul de austeritate al creditorilor internaţionali, grecii au spus „NU” într-o proporţie covârşitoare. Potrivit rezultatelor oficiale, 61.3% dintre greci au ales „NU”, iar 38.7% „DA”. Premierul Alexis Tsipras le-a mulţumit grecilor pentru „alegerea curajoasă”. „Voi pune în aplicare acest mandat fără ezitare, care nu este un mandat de ieşire din Europa, ci un mandat pentru întărirea poziţiei Greciei în negocierile cu UE”, a spus el.
După primele rezultate oficiale, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Francois Hollande, au avut o discuţie telefonică în care au căzut de acord că un summit al liderilor din zona euro să aibă loc mâine. Mai mulţi lideri europeni au avertizat că un vot negativ la referendum poate înseamna excluderea Greciei din zona euro.
Grecia datorează creditorilor oficiali 242,8 miliarde de euro, Germania fiind de departe cel mai mare dintre aceştia, potrivit calculelor Reuters.
Grecii s-au săturat de austeritate, dar au nevoie de banii europenilor
Consultarea populară din 5 iulie 2015 a fost convocată de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras după ce discuţiile cu creditorii internaţionali ai ţării au eşuat după luni de tensiuni şi discuţii intense.
Grecia a cerut partenerilor europeni o reducere a datoriei, însă guvernele din zona euro au subliniat că vor lua în discuţie acest lucru doar dacă Atena adoptă noi restricţii bugetare.
Încă de la venirea la putere, Alexis Tsipras şi guvernul său au avertizat că nu vor accepta prelungirea acordurilor cu creditorii ţării dacă acest lucru presupune noi tăieri de pensii şi salarii. Guvernul de la Atena are propria sa propunere pentru creditori, care presupune ştergerea unei părţi din datorie şi reeşalonarea diferenţei. FMI şi Uniunea Europeană au respins însă această posibilitate motivând că acest lucru nu va rezolva problemele economiei elene.
Ca urmare a acestiu impas, de pe 30 iunie Grecia nu mai beneficiază de niciun program de asistenţă financiară şi nu şi-a plătit una dintre ratele către FMI în valoare de 1,6 miliarde de euro, ceea ce a plasat-o în incapacitate de plată. În această situaţie, guvernul s-a văzut nevoit să închidă băncile şi să limiteze retragerile din conturi la bancomate la 60 de euro pe zi.
Hotărâtă să negocieze de pe poziţii de forţă, acum având “ca atuu” şi rezultatul referendumului, Atena merge la noile discuţii fără cel mai controversat reprezentant al său – ministrul de Finanţe, Yanis Varoufakis. El a demisionat surprinzător în această dimineaţă, invocând tocmai contextul discuţiilor cu creditorii.
Reacţia președintelui Iohannis
Șeful statului român speră că se vor găsi soluții ca rezultatul referendumului să poată fi schimbat prin înțelepciune politică și economică.
„Deși Grecia a votat NU la referendumul de ieri, sper că înțelepciunea politică și economică va prima în cele din urmă și se vor găsi soluții care să însemne DA pentru viitorul european al Greciei. Este foarte important pentru toate statele Uniunii Europene să se caute în continuare căi pentru a ieși din criză”, se arată în declarația postată pe contul de Facebook al lui Klaus Iohannis.
Oficial, în Grecia sunt 50.000 de români, dintre care 40.000 numai în Atena. Neoficial, numărul comunității românilor din Grecia este estimat la 200.000 de membri. Ei sunt foarte interesați de ceea ce se întâmplă în Grecia, de referendum, pentru că mulți dintrei ei și-au pierdut joburile, iar în ultima săptămână au resimțit din plin noile măsuri luate de guvern.