După ce medicii turci care l-au operat la genunchi au decis că poate fi externat, premierul Victor Ponta a ales să nu se întoarcă în țară, ci să rămână în Istanbul pentru recuperare. Totodată, el i-a propus lui Klaus Iohannis ca atribuțiile de prim-ministru să fie exercitate, în continuare, de Gabriel Oprea.
Şeful statului l-a desemnat pe Oprea interimar peste Guvern doar după ce a văzut dovezile medicale care să-i ateste incapacitatea lui Victor Ponta de a-şi exercita funcţia de şef al Guvernului. Potrivit Constituției, șeful statului poate desemna premier interimar pe oricare membru al Guvernului, nefiind obligat să accepte propunerea lui Victor Ponta. Cu alte cuvinte, Iohannis nu era obligat să îl accepte pe Oprea.
Puterile interimarului
Interimatul nu poate dura mai mult de 45 de zile. Premierul interimar are toate atribuțiile premierului plin, ceea ce îi poate oferi posibilitatea de a-și consolida poziția în plan politic.
Acesta va avea inclusiv atribuţia de a conduce şedinţele de guvern. În acest caz, Oprea va fi stăpânul banilor publici, una dintre deciziile importante care trebuie luate în perioada următoare fiind cea referitoare la rectificarea bugetară. Experiența practică demonstrează că politicienii care împart fondurile își sporesc influența. În plus, el va coordona activitatea miniștrilor, ceea ce îi va întări autoritatea asupra acestora.
De asemenea, de el depind o serie de numiri în funcție, cum ar fi cele ale secretarilor de stat sau șefilor de agenții care țin de semnătura sa. El va reprezenta Guvernul în relația cu alte instituții, precum Parlamentul, preşedintele României, Curtea Supremă de Justiţie, Curtea Constituţională. O altă poziție importantă, mai ales în contextul evenimentelor din Ucraina, este cea de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
„Mai puțină politică”
Prim-ministrul interimar Gabriel Oprea a declarat, aseară, în cadrul unei emisiuni televizate, că va conduce Guvernul ca un militar, cu ordine exacte ca în armată. Oprea a mai afirmat că intenționează să își facă datoria atât timp cât prim-ministrul Victor Ponta lipsește. „Am birou și Palatul Victoria, și la Interne. O să-l conduc (Guvernul – n.r.) ca un militar. Mai puțină politică, proceduri, vreau să fie toate avizele foarte exacte, ca la armată. Să ne facem datoria atât timp cât domnul prim-ministru Victor Ponta este plecat. Îl aștept să vină sănătos și să își reia munca”, a afirmat Oprea.
Acesta a mai declarat că are indicii solide că în acest an România va intra în Schengen. „Anul acesta estimez. România apără peste 1.100 de km din granița de est a UE. Cu pasul unu vom intra. Am avut discuții cu alți lideri europeni și cred acest lucru (…) Partenerii noștri internaționali consideră și respectă România ca o țară sigură. Este foarte important că România este respectată de partenerii internaționali”, a spus Gabriel Oprea.
General cu patru stele în rezervă
Vicepremier și ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Ponta IV, Gabriel Oprea este general cu patru stele în rezervă.
A fost membru PSD, între 2003 — 2009, timp în care a deținut următoarele poziții: președinte al Organizației Județene a PSD Ilfov; vicepreședinte PSD, membru al Biroului Coordonator Național; președinte al Departamentului de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională al PSD. Între 19 iunie 2003-14 iulie 2004 a fost ministru delegat pentru Administrația Publică, în cadrul Ministerului Administrației și Internelor, în Guvernul Năstase.
Înainte de 2002, el a mai deţinut funcţiile de preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, director adjunct al Colegiului Naţional de Apărare. El a fost ofiţer de justiţie militară şi ofiţer în Ministerul Apărării Naţionale.
Din 2004, a fost deputat de Ilfov în Parlamentul României din partea PSD. Și-a reînnoit mandatul de deputat la 30 noiembrie 2008. La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, a obținut un mandat de senator în Colegiul 3 din București.
La 22 decembrie 2008 a fost învestit în funcția de ministru al Administrației și Internelor, în primul guvern condus de Emil Boc. Funcția de ministru a deținut-o până la 13 ianuarie 2009, când a demisionat în condițiile în care, cu o zi înainte, PSD îi retrăsese sprijinul politic. Ca urmare, și-a înaintat demisia din partid, devenind deputat independent. Din februarie 2009 a făcut parte din Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților. Din 2012 face parte din comisia cu același nume a Senatului.
Începând cu data de 1 mai 2010, este președinte al Uniunii Naţionale pentru Progresul României. A fost desemnat, la 18 decembrie 2009, să preia portofoliul Ministerului Apărării Naționale, în noul Cabinet al primului-ministru desemnat Emil Boc (guvernul Boc IV), pe care l-a deţinut până la 6 februarie 2012, când Guvernul Boc V și-a depus mandatul. Începând cu 9 februarie 2012 și până la 7 mai 2012 a fost ministrul Apărării Naționale în Guvernul Ungureanu.
Este vicepremier în cabinetul Ponta, de la 21 decembrie 2012 şi începând din 23 ianuarie 2014 este ministrul al Afacerilor Interne.
Conform ultimei declaraţii de avere, generalul vicepremier şi preşedinte al UNPR deţine nouă proprietăți imobiliare.