in

Fruntaşi în topul ruşinii: 55% dintre români consideră că violul poate fi justificat

Rezultatele unui nou sondaj de opinie realizat de Comisia UE au dezvăluit date cu adevărat șocante: peste 50% dintre români cred că violul poate fi justificabil.

Eurobarometrul special asupra violenței de gen, publicat în noiembrie, a demonstrat că la nivel european, mai mult de un sfert dintre cetățeni (27%) cred că, în anumite circumstanțe, „contactul sexual fără consimțământ” este justificat. La sondaj au participat 27.818 din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Cei mai mulți respondenți care văd în aceste situații violul ca fiind justificabil provin din România (55%) și Ungaria (47%). Pe locul 3 este Bulgaria, cu 43%.

La polul opus sunt suedezii și spaniolii. În timp ce 55% dintre români consideră violul ca fiind justificabil, doar 6% dintre suedezi sunt de aceeași părere. Germania nu depășește în acest sens media europeană de 27%, în Austria sunt ceva mai mulți, și anume 32%.

Principala situaţie în care românii consideră că violul este justificat sunt legate de consumul de alcool şi droguri (30%), purtarea de haine “provocatoare sau sexy” (25%) şi situaţia în care o persoană merge de bunăvoie acasă cu cineva (26%). De asemenea, în cazul justificării prin consum de alcool şi droguri, mai multe femei decât bărbaţi consideră că acesta poate justifica violul.

Anul trecut, o statistică a Poliţiei arată că în România se înregistrează în medie 5 cazuri de viol în fiecare zi.

În acceași statistică, 29% dintre români consideră că hărțuirea sexuală a colegelor nu ar trebuie să fie ilegală şi 3% spun chiar că nu e nimic greşit în asta. De asemenea, 26% nu văd de ce ar fi ilegal să trimiţi mailuri sau mesaje cu conţinut sexual explicit şi nedorit. Eurobarometrul se ocupă și de violența domestică. Unul din cinci cetățeni din UE consideră că violența împotriva femeilor este adesea provocată de victimă, însă și aici apar diferențe majore între statele membre. Letonia este singura țară în care mai mult de jumătate dintre respondenți (57%) au fost de acord cu această afirmație, fiind urmată de Lituania (45%). La polul opus se află Olanda (6%) și, din nou, Suedia (9%).

Un alt rezultat sumbru a arătat că, în medie, unul din cinci respondenți la nivel european consideră că acuzațiile făcute de femeile care au căzut victimă violențelor sunt de multe ori exagerate sau false.

La violența domestică, spre deosebire de capitolul violului, stăm însă foarte bine la nivel declarativ. 96% dintre români cred că e inacceptabilă violenţa domestică împotriva femeilor, cu 12 procente peste media UE. Mai puţin de un sfert cunosc o persoană care să fi fost victima violenţei domestice. Însă 23% cred că femeile inventează sau exagerează adesea cu plângerile de abuz sau viol, 26% afirma că violenţa împotriva femeilor e adesea provocată de victimă şi aproape o treime cred că acesta e o chestiune privată, care trebuie rezolvată în familie.

Alt caz de violență împotriva unei bătrâne: a bătut și jefuit o pensionară la Venezia

Cerignola, româncă amenințată cu moartea, salvată în ultimul moment de agenții de poliție

Firenze: un parc va primi numele româncei crucificate în 2014 de un instalator italian

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România, campioana lumii la videochat. Afacere de milioane de euro

România, prezentată investitorilor britanici: Căruțe pe șosele și hoți deghizaţi în polițiști