Şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a trimis de curând o scrisoare dură premierului Victor Ponta, în care îi reproşează că Guvernul nu a transmis propuneri de remediere a deficienţelor structurale care au dus la fraudarea fondurilor europene.
În afară de cele două programe, procedura de presuspendare a fost declanşată de Comisia Europeană şi în cazul POSDRU, la începutul lunii august. Plăţile pentru POS Transport şi Competitivitate au fost întrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind următorul pas. Odată pus în mişcare acest mecanism, autorităţile de la Bucureşti sunt obligate ca în termen de două luni să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene în privinţa remedierii deficienţelor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, fondurile sunt suspendate.
UE ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă
Pentru perioada 2007-2013, UE a alocat României fondurilor structurale şi de coeziune în valoare de 19,21 miliarde de euro. Până la data de 30 septembrie 2012, rata de absorbţie a acestora a fost de 9,7%, adică 1,8 miliarde de euro.
Pentru POS Transport, în perioada 2007-2013, UE a alocat României 4,56 miliarde de euro, a căror rată de absorbţie, la data de 30 septembrie a fost de 6,46%, însemnând 295 de milioane de euro. Pentru Competitivitate, alocările sunt 2,55 miliarde de euro, iar rata de absorbţie este de 6,76%, respectiv 172 de milioane de euro.
Nou scandal între Palate: Cine merge la Bruxelles?
Declanşarea procedurii de presuspendare vine cu doar o lună înainte de Consiliul European în care se va discuta despre bugetul UE pentru perioada 2014-2020 şi pune România într-o situaţie dificilă în condiţiile în care marii contributori cer ca banii europeni să fie alocaţi în funcţie de eficienţa cu care aceştia sunt cheltuiţi de statele membre.
Premierul Victor Ponta insistă să meargă la Consiliul European din noiembrie, acelaşi lucru dorindu-l şi preşedintele Traian Băsescu legitimat ca reprezentant oficial al României la astfel de reuniuni de Curtea Constituţională. Chiar dacă decizia care se prefigurează a nu fi una favorabilă României, cele două tabere nu renunţă la propriile poziţii. Mai mult, şeful statului nu a dat semne că este dispus să negocieze participarea la Consiliul din noiembrie. „Eu nu pot să-mi abandonez mandatul”, a spus Băsescu.