Menu
in

Fondurile europene, jaf pe banii publici: riscăm să pierdem 1,1 miliarde de euro

Premierul Victor Ponta a anunţat că România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an şi 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operaţional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011. Ponta a calificat drept „jaf” ceea ce s-a întâmplat în derularea programelor şi a adus în discuţie date din două rapoarte de audit, care relevă că din totalul celor două miliarde euro puse la dispoziţie României prin acest program au fost decontate sume reprezentând doar 6% din total, fiind semnate 2.500 de contracte, existând grave probleme de evaluare a proiectelor şi a modului de control.

Programul Operaţional Sectorial de Devoltare a Resurselor Umane (POSDRU) ar putea fi suspendat, România riscând să piardă 100 de milioane de euro în 2012, din cauza unor nereguli grave sesizate în derularea POSDRU în 2010-2011, a anunţat, luni, 21 mai, premierul Victor Ponta. El a acuzat că a fost vorba de un „jaf” în care diverse persoane au fost plătite nejustificat cu sume imense de bani.

Potrivit lui Ponta, România mai riscă să piardă definitiv fonduri europene de 1,1 miliarde euro in 2013 POSDRU. Pierderea fondurilor europene ar rezulta din suspendarea tuturor plăţilor aferente acestui program.

Bani europeni cheltuiţi aberant

Premierul a mai arătat că în sistemul informatic aveau acces 350 persoane neautorizate, iar salariile plătite pentru activităţi are presupuneau doar „patru ore de arhivare” erau cuprinse între 3.500 euro şi 10.000 euro lunar. Un exemplu al neregulilor prezentat de autorităţi a fost acela că salvamarii erau instruiţi prin acest program nu pe litoral, ci în zone montane ale ţării. „Eu nu cred că putem să mergem mai departe fără să identificăm şi pe cei vinovaţi, chiar dacă miniştrii, fie că a fost vorba de domnul Botiş, de domnul Lăzăroiu, de doamna Barbu, nu au făcut absolut nimic şi pot fi acuzaţi în mod clar de o neglijenţă politică.(…) Trebuie să existe o răspundere civilă şi penală.(…) A fost un jaf acolo”, a afirmat Ponta.

Premierul a adăugat că ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, le-a semnalat foştilor miniştri ai Muncii – Ioan Botiş, Sebastian Lăzăroiu şi Sulfina Barbu – probleme constatate, dar aceştia nu au făcut nimic.

Guvernul caută soluţii

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, au termen de o lună – o lună şi jumătate pentru a veni cu soluţii pentru rezolvarea deficienţelor. Dacă soluţiile nu vor fi suficiente, Victor Ponta spune că, „vom trece la măsuri radicale, la reacreditarea Autorităţii de Managament”, proces care va dura mai multe luni, timp în care fondurile europene pe resurse umane vor rămâne blocate.

Comisia Europeană a decis, în 21 februarie, întreruperea rambursărilor pentru declaraţiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, măsura putând fi menţinută cel mult şase luni.

Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Comisia Europeană a anunţat decizia de reluare a plăţilor pentru POSDRU, hotărâre care se bazează pe progresele înregistrate în implementarea programului, ce au fost reflectate în raportul Autorităţii române de Audit transmis CE în 5 martie.

16 din 27 state UE au avut probleme

România nu este însă singura ţară în care s-au întrerupt în ultimii ani plăţile pe anumite programe europene. Din 2010 până acum 16 din cele 27 state UE au fost supuse unor proceduri de întrerupere a plăţilor din Fondul social european. între statele în care Comisia a constata deficienţe se numără Marea Britanie, Franţa, Italia, Ungaria, Bulgaria sau Belgia.

Fondurile UE, bani pentru mafia transpartinică

Bugete imense pentru proiecte cu rezultate infime, lipsa unei evaluări riguroase, inexistenţa unor măsuri care să deturneze România de pe drumul spre dezastru. Acestea sunt motivele pentru care este posibil ca UE să taie fondurile POSDRU.

Despre lacunele programului se vorbeşte însă de peste doi ani de zile. Societatea civilă a făcut rapoarte, analize şi studii de sute de pagini despre incapacitatea României de a accesa fondurile din acest program şi despre proasta cheltuire a puţinilor bani accesaţi. Avertizările, venite atât din partea societăţii civile, dar şi din partea UE – care a întrerupt timp de o lună plăţile POSDRU, la începutul acestui an – n-au avut nici un efect. România nu a reuşit să acceseze mai mult de circa 6% din totalul de 3,4 miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru piaţa muncii din România. Prin POSDRU au fost finanţate proiecte cu bugete foarte mari, dar cu indicatori de rezultate extrem de modeşti.

„Un exemplu ar fi un proiect de incluziune socială de trei milioane de euro care avea ca rezultate finale, pe lângă o groază de conferinţe şi traininguri, angajarea a doar trei persoane cu dizabilităţi”, a spus Elena Iorga, director de programe la Institutul pentru Politici Publice (IPP).

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version