Menu
in

Facturi colosale pentru frigul din apartamente

În multe dintre oraşele ţării este estimată o creştere cu 20 la sută a facturilor la încălzire pentru ianuarie. în unele zone, însă, precum Sfântu Gheorghe, unde temperaturile au coborât până la minus 30 de grade Celsius, oamenii se aşteaptă să plătească aproape dublu pentru căldura din case.

Oamenii au plătit, în cele mai multe zone, facturi majorate în decembrie faţă de noiembrie, însă se aşteaptă la creşteri mai mari în ianuarie. Dacă în zonele în care locuinţele nu mai sunt racordate la sistemul centralizat facturile au crescut cu câteva zeci de lei sau s-au menţinut la acelaşi nivel, urmând ca la regularizare oamenii să plătească mai mulţi bani, în localităţile în care căldura ajunge în case prin sistem centralizat creşterile au fost mai mari, în decembrie, în medie cu 10 – 15%. în plus, pe lângă aceste creşteri se adaugă noi majorări ale facturilor, de la 8 la sută la Târgu Mureş până la 30 la sută la Arad sau chiar 40 la sută la Sfântu Gheorghe, sunt aşteptate în condiţiile în care temperaturile au coborât, în zile din ianuarie şi februarie, sub minus 15 grade Celsius.

Facturi mari în vestul ţării

În Timişoara, facturile pentru încălzirea apartamentelor branşate la sistemul centralizat au crescut cu câteva sute de lei în decembrie faţă de noiembrie, iar în ianuarie facturile vor creşte cu circa 20 la sută faţă de luna precedentă, din cauza temperaturilor scăzute. Aici, cele mai mari facturi la încălzire au fost înregistrate în blocurile în care majoritatea locatarilor deţin centrale termice, costul total al energiei termice livrate în imobilele respective fiind împărţit între locatarii branşaţi la sistemul centralizat, ajungându-se inclusiv la o factură de 729 de lei la un apartament cu două camere.

La Arad, facturile pentru energia termică furnizată în decembrie sunt mai mari cu 15 procente faţă de luna noiembrie, în timp ce facturile care vor fi emise pentru consumul din ianuarie sunt estimate a fi mai mari cu 30 la sută faţă de luna precedentă, în urma temperaturilor scăzute. De asemenea, la Oradea, facturile aferente lunii decembrie pentru încălzirea apartamentelor de bloc branşate la sistemul centralizat au crescut cu circa 25-30 la sută faţă de cele din luna anterioară, din cauza consumului mai mare determinat de scăderea temperaturilor, astfel că oamenii resimt intens ultima majorare a gigacaloriei, care a avut loc de la 1 octombrie 2011.

În Moldova, majorări de 15-25%

La Suceava, autorităţile estimează o creştere a costurilor pentru încălzire cu aproximativ 20 la sută în ianuarie faţă de decembrie 2011, deşi factura lunii ianuarie nu va include şi perioada de frig accentuat de la sfârşitul lunii. Aici, în decembrie, facturile au crescut, în medie, cu 15 la sută.

În municipiul Vaslui, cele 1.100 de familii ale căror locuinţe mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire vor plăti, în medie, între 200 şi 250 lei pentru căldura primită în sistem centralizat în luna ianuarie, însă cele mai mari facturi, susţin reprezentanţii societăţii de termoficare, nu vor depăşi 300 de lei.

La Iaşi, facturile pentru încălzirea apartamentelor branşate la sistemul centralizat s-au dublat în luna decembrie faţă de luna anterioară, autorităţile estimând că pentru ianuarie facturile vor creşte cu încă 25 la sută, o majorare similară fiind estimată şi pentru municipiul Botoşani.

Costurile, duble în unele zone

La Craiova, oamenii ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire au plătit, în decembrie, cu 40 la sută mai mult faţă de noiembrie, din cauza scumpirii gigacaloriei de la 194 de lei la 245 de lei, dar pentru această lună se estimează că facturile nu vor mai creşte semnificativ. În aceste condiţii, doar 40 la sută dintre craioveni şi-au achitat facturile la căldură pentru luna decembrie.

Constănţenii nu au simţit diferenţe de preţuri între noiembrie şi decembrie, deoarece temperaturile înregistrate în cele două perioade au fost similare, însă facturile la căldură au crescut semnificativ comparativ cu sezonul trecut, întrucât preţul gigacaloriei s-a dublat. Ei se aşteaptă la o majorare a facturilor pentru ianuarie.

Punctul maxim al cheltuielilor

La Sfântu Gheorghe, unde în ultima perioadă temperaturile au coborât până la minus 30 de grade Celsius, oamenii se aşteaptă la cheltuieli cu cel puţin 40 la sută mai mari pentru luna ianuarie, faţă de luna noiembrie, pentru asigurarea căldurii în locuinţe. Locuitorii au plătit deja pentru luna decembrie facturi cu peste 30 la sută mai mari faţă de cele pentru luna noiembrie.

La Miercurea Ciuc, unde în general se înregistrează cele mai scăzute temperaturi din ţără, facturile la încălzire în cazul apartamentelor branşate la sistemul centralizat au fost mai mari, în medie, cu aproximativ 24 la sută în decembrie faţă de luna noiembrie, iar cele pe ianuarie vor fi mai mari cu 12 procente. Cei care locuiesc în blocuri reabilitate termic şi cu repartitoare, însă, au plătit facturi mai mici, în medie, cu 30 de procente.

La Zalău, oamenii se aşteaptă ca facturile la întreţinere aferente lunii ianuarie sa fie de două ori mai mari faţă de cele din luna anterioară, punând costul ridicat al întreţinerii pe seama temperaturilor foarte scăzute şi al preţului ridicat la gaz.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version