in

Evaziune uriaşă: România pierde 600 de milioane de euro anual în agricultură

Agricultura este sufocată de evaziunea fiscală. Pierderile statului români pe sectorul alimentar ajung la cifre aiuritoare: 600 de milioane de euro, anual. În contrapartidă, guvernanţii vor să combată fenomenul prin reducerea TVA-ului la produsele de panificaţie, produsele din carne şi legumele şi fructele. În primă fază, un proiect pilot de reducere a TVA-ului la pâine va intra în vigoare de la 1 iulie.

Sectoarele din agricultură cu cea mai mare evaziune sunt cele de legume- fructe, carne şi panificaţie, iar pentru carne şi legume-fructe evaziunea este estimată, în total, la 400-600 de milioane de euro, a declarat miercuri, 27 martie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Pe zona de carne şi de legume-fructe nu avem o cuantificare exactă a evaziunii, dar cred că pe zona de carne este undeva în jur de 200-300 de milioane de euro, iar pe legume-fructe cam aceeaşi sumă”, a afirmat Constantin.

El a adaugat că la panificaţie evaziunea este de 80%. Principala măsura pentru combaterea evaziunii este, în opinia lui Constantin, reducerea TVA de la 24% la 9%.

„Eu cred că dacă vom reuşi pe sectorul de panificaţie să reducem TVA de la 24% la 9%, nu putem să vorbim de o evaziune fiscală în viitor mai mare de 10-15%, dacă nu chiar s-o anihilam prin ceea ce vom face şi cu organismele de control – ANAF, Garda Financiară. Nu ne vom mărgini doar la reducerea TVA, fără mecanisme suplimentare de control în piaţă”, a mai spus ministrul.

Proiect pilot la panificaţie

Reducerea TVA la pâine de la 24% la 9%, măsură care va fi introdusă cu caracter experimental de la 1 iulie este metoda prin care Executivul Ponta încearcă să reducă evaziunea imensă de pe acest segment de piaţă. În cazul unui succes, există şi alte produse alimentare care aşteaptă să intre în acelaşi regim, cele mai importante fiind carnea şi preparatele din carne, legumele şi conservele de legume şi fructele şi conservele din fructe.

Este un experiment fiscal prin care autorităţile vor să afle dacă reducerea taxelor se va transpune în ieftinirea produselor şi diminuarea evaziunii fiscale. Dacă ar reuşi, pretul pâinii ar urma să scadă cu 30-40%.

Românii consumă în medie, anual, 105 kilograme de produse de panificaţie, în timp ce media europeană este de 75 de kilograme. Pâinea este pentru mulţi români un aliment de bază.

Din această cauză, a ajuns să se producă oriunde, în orice condiţii, iar pentru a ţine preţul scăzut, evazioniştii fac rabat la calitatea pâinii. Astfel s-a ajuns ca piaţa panificaţiei la negru să explodeze în criză. De la 40- 50%, brutăriile de cartier au ajuns la afaceri totale de 1 miliard de euro, devenind principalul jucător din piaţă, cu o cota între 60 şi 80%.

“70% din pâinea produsă şi vândută în România este la negru, nu se plăteşte niciun fel de taxă”, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Rompan.

“Cum să concurezi cu evazioniştii, când ei nu plătesc nimic, totul e profit? Reducerea TVA-ului la 9% este singura măsură prin care putem schimba ceva, pentru că toate controalele făcute la aceştia nu au avut niciun efect. Au închis sediul controlat, au deschis altul”, explică Popescu.

Pâine mai ieftină

Producătorii legali speră ca, odată cu scăderea TVA, preţul pâinii să scadă. ”Preţul a făcut şi va face tot timpul diferenţa. Diferenţa dintre costul unei pâini care include taxe şi cea făcută la negru e de până la 40%. În preţul de vânzare, nu e mare diferenţă, pentru că cei care o vând n-au niciun motiv să o vânda cu mult sub preţul pieţei”, a explicat Aurel Popescu, şeful Rompan.

Pentru consumatori, prezenţa pâinii la negru poate fi relevantă doar din prisma sănătăţii. Pâinea la negru poate reprezenta un pericol pentru sănătate în condiţiile în care nimeni nu controlează condiţiile igienice în care pâinea a fost produsă.

Pentru producătorii legali, a ajuns o mare problemă. Ei se tem că, dacă statul nu va lua măsuri pentru a controla fenomenul, ar putea ajunge la faliment. Din cauza pieţei negre, în primele două luni ale acestui an vânzările de pâine ale producătorilor fiscalizaţi au înregistrat cea mai mare pierdere din ultimii ani, respectiv 25%.

FMI se opune reducerii TVA-ului la alimente

Pentru a reduce TVA-ul la pâine, autorităţile vor trebui să infrunte Fondul Monetar Internaţional (FMI). Experţii nu consideră oportună scăderea TVA la produsele de panificaţie, potrivit declaratiilor şefului misiunii FMI, Erik de Vrijer.

Dacă va reuşi, totuşi, să reducă TVA-ul la pâine, va fi de asemenea interesant de văzut dacă măsura îşi va atinge scopul – reducerea preţurilor şi a evaziunii fiscale.

Evaziunea fiscală – pedepsită mai aspru decât răpirea

Pentru o evaziune cu un prejudiciu mai mare de 700.000 de euro, pedeapsa maximă poate ajunge la 13 ani, în condiţiile în care, pentru răpirea unei persoane, de exemplu, se ajunge la pedepse de maximum 12 ani.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mihai Trăistariu, revoltat pe medicii români: „Mi-au ciuruit capul”

“Suntem liberi, mulţumim Italia”