Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, la Cotroceni, că îşi asumă în mod conştient o mare responsabilitate, pe care şi-o asumă şi pe care o va îndeplini cu seriozitate şi onestitate.
„Mulţumesc în primul rând pentru încrederea acordată mie de către factorii de decizie constituţionali”, au fost primele cuvinte ale lui Mihai Răzvan Ungureanu în calitate de premier desemnat.
El a spus că este „o responsabilitate mare”. „Mi-o asum, conştient atât de dificultatea acestei posturi, mai ales de contextul delicat în care ne aflăm. Mi-o asum şi vă asigur că o voi îndeplini cu seriozitate şi onestitate”, a spus el.
Ungureanu a adăugat că are experienţa MAE şi a SIE – care, sub mandatul său, „s-au modernizat şi au devenit performante”.
„Intenţionez să folosesc această experienţă în eficientizarea guvernării, iar independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a îndeplini acest mandat. Reformele vor continua. Plusul pe care îl voi aduce va fi acela al unui bun administrator”, a mai spus el.
Consultări pentru formarea viitorului guvern
Liderii coaliţiei au convenit să înceapă încă de marţi, 7 februarie, consultările pentru formarea viitorului guvern, astfel încât audierile în Parlament ale noilor miniştri să fie încheiate cel târziu miercuri, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.
Potrivit Constituţiei, mandatul premierului interimar nu poate depăşi 45 de zile, iar candidatul pentru funcţia de prim-ministru, desemnat de preşedinte după consultări cu partidele, va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Pe de altă parte, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Alineatul 3 al articolului arată că programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Candidaţii pentru funcţia de ministru nominalizaţi de premierul desemnat de preşedinte sunt audiaţi în comisiile de specialitate reunite din Parlament, votul acestora fiind consultativ. Pe de altă parte, conform legii fundamentale, refuzul de a acorda încrederea unui Cabinet timp de 60 de zile şi numai după respingerea a cel puţin două propuneri în acest sens aduce, în principiu, dizolvarea Parlamentului.
„După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizove Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”, se arată în primul alineat al articolului 89 al Constituţiei.
Conform articolului 89 din Constituţie, „după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură”. Grupurile din actualul arc guvernamental deţin cu aproximativ 30 de parlamentari mai mult decât opoziţia. Puterea are la Senat 68 de reprezentanţi, iar opoziţia are 66 de senatori. La Cameră, puterea se poate baza pe 176 de voturi, în timp ce PSD şi PNL au, împreună, 147 de parlamentari.
În afară de aceştia, mai sunt cinci deputaţi şi un senator independenţi.
Cine va face parte din Cabinetul Ungureanu
Cătălin Predoiu, Daniel Funeriu, Laszlo Borbely, Kelemen Hunor, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Elena Udrea, Leonard Orban, Cristian Diaconescu şi Gabriel Oprea sunt printre miniştrii care rămân şi în viitorul guvern, în discuţie fiind mandatele de la Interne, Agricultură, Economie, Finanţe, Comunicaţii.
USL nu va vota noul cabinet
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că şeful statului „s-a dat pe faţă” desemnându-l premier pe şeful SIE, liberalul menţionând că preşedintele guvernează cu serviciile secrete, iar războiul opizţiei cu Traian Băsescu devine „pe viaţă şi pe moarte”.
„Nu am fi acceptat un alt premier, am spus asta, elementul în plus la Mihai Răzvan Ungureanu e că s-a dat pe faţă Traian Băsescu: «Asta e, hai să guvernăm cu serviciile pe faţă»”, a spus liderul PNL.
El a spus că decizia lui Băsescu de a lua direct un şef de serviciu şi de a-l pune să conducă Guvernul face ca războiul politic dintre opoziţie şi şeful statului să fie unul pe viaţă şi pe moarte.
„În momentul în care, sfidând strada, opinia publică, Traian Băsescu vine şi ia un şef de servicii secrete şi îl pune să conducă direct un guvern de marionete al majorităţii corupte, cumpărate, şantajate, vândute, e clar că războiul nostru, al celor care vrem o ţară democratică, cu Traian Băsescu şi clica lui, indiferent câte personaje aparent prestigioase ar cuprinde, e un război, din punct de vedere politic, pe viaţă şi pe moarte”, a spus Antonescu.
El a spus că USL va vota împotriva Guvernului Mihai Răzvan Ungureanu, considerând că acest Executiv este un alt Cabinet propus de Traian Băsescu.
„Vom vota împotrivă pentru că soluţia nu e cârpeala, improvizaţia pe care poate să o facă Traian Băsescu numai ca actuala coaliţie să rămână la putere, deşi e detestată de majoritatea românilor”, a spus Antonescu.
Liderul PNL a adăugat că este inacceptabil ca în România să existe ca propunere pentru a conduce Guvernul un om luat direct din fruntea unui serviciu secret sau special.
„Asta dă de gândit oricui în legătură cu independenţa în raport cu actorii politici pe care până acum şeful SIE a avut-o şi, în consecinţă, dacă a avut-o sau n-a avut-o structura respectivă”, a spus Antonescu.
El a precizat că Mihai Răzvan Ungureanu e un om „interesant”, care are calităţi academice şi tot dreptul de a face carieră politică, dar trebuie să intre în viaţa politică pe cale democratică. „E normal ca domnia sa, sau oricare altul dintre cei care deţin funcţii de tipul acesta, să intre în viaţa politică pe cale democratică, să participe la alegeri, să candideze, să-i facă partide”, a spus Antonescu.
Preşedintele PNL a mai declarat că un subiect pe care l-ar discuta cu plăcere cu premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu este cel al agenţilor sub acoperire SIE din presă sau din partidele politice, el apreciind că fostul şef SIE probabil cunoaşte persoanele respective.