Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, luni, 30 ianuarie, de la Palatul Cotroceni, că Guvernul ar putea creşte pensiile şi salariile bugetare cu un procent de maximum 5%, dacă vor exista resursele financiare. În acelaşi timp, actuala Coaliţie l-a mandatat pe Emil Boc pentru a negocia cu FMI creşterea pensiilor şi salariile din aprilie.
Cu toate acestea, ministrul nu a putut da un răspuns sigur cu privire la gestionarea acestor bani de la bugetul de stat, întrucât datele de creştere economică urmează să fie publicate în luna aprilie.
Primul-ministru Emil Boc a fost mandatat de către conducerea coaliţiei, să negocieze cu FMI creşterea pensiilor şi salariilor, din luna aprilie, a anunţat prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde.
„Astăzi, membrii conducerii coaliţiei l-au mandat în clar pe domnul prim-ministru să negocieze cu FMI, delegaţia FMI de la Bucureşti, mărirea, din aprilie, a salariilor şi pensiilor”, a anunţat Frunzăverde, după şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei de guvernare.
El a făcut acest anunţ fără a exista vreo întrebare a ziariştilor pe această temă.
Şeful FMI confirmă
Delegatul Fondului Monetar Internaţional în România, Jefrrey Franks, a anunţat, luni, că salariul minim pe economie ar putea creşte în următoarea perioadă, în funcţie de administrarea resurselor economice, dar că acest lucru nu va creşte şi puterea de cumpărare a leului. În acelaşi timp Franks avertizează că „România trebuie să evite să cadă în capcana majorărilor salariale”.
„Există loc de majorare a salariului minim, dar asta nu va duce la creşterea puterii de cumpărare” , a declarat Franks.
Antonescu: Puterea încearcă să mituiască pe ultimii metri, precum Ceauşescu
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, că actuala putere este disperată şi încearcă, după modelul lui Nicolae Ceauşescu în ultimele zile ale lui decembrie 1989, să mituiască pe ultimii metri sau măcar să întreţină speranţa.
Liderul PNL a comentat astfel faptul că premierul a fost mandatat de coaliţie să negocieze cu FMI creşterea salariilor începând cu luna aprilie.
„E vorba de o putere disperată care încearcă, după modelul lui Ceauşescu din ultimele zile ale lui decembrie, să mituiască pe ultimii metri sau să întreţină măcar speranţa. Mă îndoiesc profund că românii aşteaptă 3%, 5%, 7% de la Boc. Cred că românii aşteaptă ca această putere să plece, mai devreme sau mai târziu”, a spus Antonescu.
El a reiterat poziţia critică a USL faţă de măsurile de austeritate luate de actuala putere. „Noi am spus de un an şi jumătate că măsura aberantă a tăierii salariilor cu 25%, ulterior creşterea TVA sunt măsuri care nu se compară cu nimic din ceea ce s-a întâmplat în Europa. Puteau fi evitate. Puteau exista soluţii bugetare, menţinând acelaşi deficit, care să nu afecteze atât de dramatic situaţia oamenilor care muncesc în România, pentru că nu e vorba numai de bugetari, e vorba şi de privaţi – prin efectele TVA, prin reducerea consumului. Ni s-a spus în permanenţă că s-a procedat bine, că numai aşa se putea, că noi suntem populişti. Văd că acum se poate”, a spus Antonescu.