De ani de zile, România se plânge de lipsa medicilor. Mii de cadre medicale au luat calea străinătăţii şi nu au vrut să mai audă de sistemul sanitar românesc. Ce au făcut autorităţile în acest timp? Au încercat să blocheze migraţia rezidenţilor, într-un târziu, au crescut salariile din Sănătate, dar nicidată nu s-au gândit să schimbe condiţiile din spitale, probabil motivul cel mai întemeiat care a dus la exodul medicilor. Acum, pandemia ne-a găsit cu cadre medicale insuficiente.
Dincolo de paturi si ventilatoare, România are doar 1.000 de medici ATI. Va fi una dintre problemele majore, dacă numărul pacienţilor cu COVID-19 va creşte. Medicul Dorel Sandesc, medic ATI, președintele Societății Române de Anestezie-Terapie Intensivă și al comisiei de specialitate din Ministerul Sănătății, trage un semnal de alarma.
Deficit de personal în secțiile ATI
„Numărul pacienților infectați cu coronavirus continuă să crească, iar odată cu el și numărul pacienților critici, care ajung în faze grave ale bolii, lucru care pune o presiune mare pe secțiile de terapie intensivă din spitale. Mai ales în condițiile în care în aceste secții ajung și pacienți în stare critică din cauza altor afecțiuni, care nu au luat pauză pe perioada epidemiei”, atrage atenția Dorel Săndesc, într-un interviu acordat HotNews.ro.
Cu toate că s-a vorbit foarte mult despre numărul insuficient de paturi, Săndesc subliniază și cealaltă parte gravă a problemei – deficitul de personal din secțiile ATI, unde există doar circa 1.000 de medici și în jur de 800 de rezidenți. Acest lucru se poate transforma într-o „problemă majoră”, avertizează Dorel Săndesc.
261 de pacienți infectați cu coronavirus sunt internați în acest moment în secțiile ATI din spitalele românești. Soluția pe care o vede Dorel Săndesc: angajarea rapidă a medicilor, inclusiv a medicilor din ultimul an de rezidențiat, anul V. „Mai ales în condițiile creșterii semnificative a venitului personalului medical și, în special în această zonă ATI, în care sporurile sunt mari, sunt tot mai mulți medici ATI care doresc să își continue activitatea în România”, a spus Săndeac.