Menu
in

După 20 de ani de Italia, s-a întors să investească în România. Mare greșeală: «Îmi vine să dau foc la tot»

A muncit în străinătate și a venit în România pentru a investi banii agonisiţi. Acum își blestemă zilele. Marius Antică, originar din comună Butea, judeţul Iaşi, a muncit 20 de ani în Italia şi a decis să se întoarcă în România pentru a-şi creşte copiii aici, investind într-o fermă agricolă. A fost învins de birocrație. Nu-şi poate vinde legal produsele, scrie bzi.ro. A bătut la uşa fiecărei instituţii din Iaşi şi din Bucureşti pentru a cere ajutorul, însă a fost amânat de pe o zi pe alta. A ajuns chiar şi la Ministrul Agriculturii, Petre Daea, care i-a spus că nu poate schimba legislaţia fiscală.

„Am plecat în Italia la vârsta de 17 ani, în anul 1994. Am urmat acolo o şcoală pentru electricieni şi am muncit pe brânci ca să ajung să fiu angajat electrician la companii mari. După ce m-am stabilit la Verona, le-am chemat acolo şi pe două dintre surorile mele. Noi suntem şapte fraţi. Una dintre surori a urmat Facultatea de Medicină, în Italia, şi acum e medic chirurg, este căsătorită, are cetăţenie italiană şi nu mai vrea să se întoarcă în România. Spre deosebire de sora mea, eu am decis în 2013 să mă întorc acasă. Chiar dacă-mi mergea bine în Italia, simţeam că vreau să fiu acasă la mine, printre ai mei, să-mi construiesc afacerea mea.», povestește Marius.

Prima dată, a investit 28.000 de euro într-o hală închiriata la Târgu Neamţ, unde a deschis o făbricuţă de peleți din paie.

«Mergea bine, am exportat 5-6 tiruri încărcate de peleti în Italia şi în Grecia. După un an de la pornirea fabricii, în noiembrie 2014, într-o noapte mi s-a furat tot din hala. Toate utilajele. Mi s-a părut suspect ce s-a întâmplat pentru că hala era foarte bine păzită. Dar nu am stat să plâng după banii agonisiţi cu trudă în Italia şi pierduţi, am zis să merg mai departe», spune ieşeanul.

A decis apoi să deschidă o afacere în agricultură. În anul 2016, a cumpărat un hectar de pământ pe care a plantat mure. În acelaşi an a ridicat solarii şi a cultivat legume, în solarii şi în câmp. Un an mai târziu a obţinut fonduri europene de 40.000 de euro. A creat un brand de vin din mure, Anticum Berry.

«”Anticum” de la numele meu şi „berry”, „mure” în limba engleză. Pentru că Anticum pare un nume cu patina vechiului, pe etichetă am pus Castelul Sturdza din Miclauseni. Am cerut acordul Mitropoliei Iaşiului şi în felul acesta promovez şi castelul unde se organizează diferite evenimente. Am toate avizele de la instituţiile din Iaşi pentru acest vin, însă nu şi de la ANAF, mai exact de la Vamă. Cei de la Vama mi-au spus că pentru a vinde vinul de mure trebuie să plătesc antrepozit fiscal în valoare de aproape 100.000 de lei. De aici au început drumurile mele pe la instituţii. Fiscul impune acciza pentru băuturile alcoolice, iar cei de acolo mi-au spus că mă vor autoriza în câteva zile, aşa cum au făcut-o cu un alt producător de vin de mure din Gorj. Însă s-au răzgândit repede. Au zis că nici cel din Gorj nu este autorizat şi că a fost o greşeală din partea lor. S-au contrazis singuri. Toate problemele au început la sfârşitul anului trecut», spune fermierul.

 

Marius Antică a fost la Ministrul Agriculturii, la Bucureşti, să îl ajute.

„A încercat şi el, dar legea fiscalizării nu i-a permis. Problema este că pentru antrepozit fiscal mi se cere o garanţie de 100.000 de lei. Cei de la Fisc mi-au explicat că asta e suma pe care trebuie să o depună garanţie un producător de băutură alcoolică, chiar dacă produce doar 100 de litri pe an, aceeaşi sumă se aplică până la 50.000 de litri pe an.

Ca să pun acum garanţie aceşti bani trebuie să mă bag în datorii la bancă şi să-mi pun gaj pe casă. Chiar dacă plătesc această garanţie, mi se impun noi condiţii pentru producerea vinului şi trebuie să investesc din nou bani. Şi e vorba de o sumă destul de mare. Când am aflat şi de aceste condiţii, am încercat să autorizez vinul ca produs tradiţional. Nu pot nici aşa pentru că pe zona Iaşi nu sunt produse tradiţionale din mure. Nu ştiu dacă mai are rost să mai ţin cultură cu mure. Plătesc degeaba 700 de lei pe spaţiul unde ţin vinul şi nu scot un leu, am cheltuit deja 3.000 de lei pe etichete aduse din Franţa pe care le-am aruncat pentru că în România există doar vin de struguri şi nu le pot folosi pentru vinul meu de mure.

Planul era să extind plantaţia de mure, să mai pun în primăvara asta încă 50 de ari. Am mai cheltuit încă 36.000 de lei anul trecut numai la plantat pompe pentru irigaţii. La Camera de Comerţ sunt încadrat cu codul CAEN 1.103- Producător de cidruri şi alte vinuri din fructe. Chiar şi aşa, nu pot vinde vinul. Acum îmi vine să abandonez pentru că nu am de unde să dau garanţie 100.000 de lei. Îmi vine să arunc cu motorina şi să dau foc la tot„, mai spune Marius Antică.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version