Veronica Câmpeanu, originară dintr-un sat din județul Iași, a munci 15 ani în Italia. După ani de muncă grea, a revenit în comună natală, împreună cu familia. Au decis să dezvolte o afacere aici, pentru a nu mai fi nevoiţi să plece din nou la muncă în altă ţară, scrie bzi.ro.
Având experienţă în agricultură (atât ea, cât şi soţul ei au lucrat în Italia în mai multe ferme), Veronica a decis că este domeniul cel mai potrivit în care să investească. anul trecut a depus proiect în cadrul submasurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”, pentru a obţine fonduri nerambursabile în valoare de 40.000 de euro. A făcut un credit bancar pentru a achita tot ce era necesar derulării proiectului, iar totul a mers conform planului, timp de câteva luni.
Recent a primit vestea ca nu primește banii. „Ne-a adus la sapă de lemn. Eu nu mai pot dormi noaptea. Nu mai pot pune capul pe pernă, pentru că vin să-mi ceară banii împrumutaţi. Noi am lucrat în străinătate 15 ani şi am venit în ţară pentru că am vrut să fim acasă la noi, să ne hrănim natural, să le dăm copiilor hrana sănătoasă, să creăm locuri de muncă. M-am împrumutat cu 20.000 de euro de la bancă să ridic o clădire pentru animale, construcţia, bani pentru proiect, intabulare, am cumpărat vaci, porci, pui. Toate au fost OK o perioadă. Pe 4 septembrie am depus proiectul, iar pe 24 a venit o comisie pentru fondurile europene şi ne-a spus că totul e în regulă, ca sigur luăm banii europeni. Noi ne-am străduit pe viaţă şi pe moarte să îndeplinim toate condiţiile. Am făcut spaţiu pentru vaci, că aşa se cerea, tot ce ni s-a cerut, am făcut. Cu ce mă ajută pe mine acum aceste vorbe dulci, că proiectul e bun, e eligibil, dacă nu primesc banii? Ne-au determinat să ne instalăm ca tineri fermieri, dar apoi ne-au dat în cap că nu primim banii”, spune disperată Veronica Câmpeanu.
Femeia nu vrea să mai aştepte încă un an de zile pentru a afla dacă ia banii, în cazul în care se deschide o nouă sesiune de depunere în cadrul submasurii 6.1 pentru tinerii fermieri şi ar putea depune din nou proiectul pe site-ul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR). „Am stat atâtea luni cu sufletul la gura să aflăm răspunsul şi acum ne-a venit această veste tristă. Puneţi-vă dumneavoastră în situaţia mea. În planul de investiţii avem achiziţionarea a 12 vaci de rasă plus terenul pentru a le asigura mâncarea naturală animalelor, nu ce găsim în alte magazine. Ceea ce spun aş vrea să ajungă şi la domnul ministru Petre Daea, ministrul care spune că e alături de fermieri. Sau e numai publicitatea de la televizor, când el e printre fermieri? Toţi spun să vină tinerii în ţară că pot trăi bine şi aici. Dar în loc să ne ajute statul, mai mult ne îngroapă„, susţine femeia.
Atât ea, cât şi alţi 11 ieşeni şi 194 de tineri fermieri din toate comunele din ţară, care au depus proiectele la nivel naţional (în total 206 proiecte neselectate pentru finanţare), au primit aceeaşi veste tristă în urmă cu câteva zile. Numai în comuna Andrieşeni, din Iaşi, sunt 7 ieşeni în această situaţie. Au proiecte bune, sunt eligibili la finanţare, însă nu mai sunt fonduri pentru ei. Chiar dacă toţi au îndeplinit punctajul minim, 85 de puncte.
Potrivit ghidului solicitantului, în cazul proiectelor cu acelaşi punctaj, pentru a se face o nouă selecţie, se iau în calcul alte două criterii de departajare, precum nivelul de calificare în domeniul agricol sau sectorul prioritar, potrivit căruia potenţialul beneficiar primeşte 30 de puncte dacă are fermă cu bovine sau are fermă vegetală. Dacă şi aşa există aceleaşi proiecte, primul venit e primul servit. Însă mulţi dintre aceşti posibili beneficiari, care au plecat la drum cu mari speranţe, au cheltuit banii pentru a îndeplini toate condiţiile, au primit promisiuni că iau banii şi apoi au rămas cu un gust amar, regretând că s-au întors în ţară.
De ce nu au putut fi alocaţi 8 milioane de euro, bani disponibili pe alte submasuri de finanţare care nu sunt absorbiţi şi ar putea fi redistribuiţi către submasurile unde sunt doritori şi au proiecte eligibile la finanţare? Ar putea fi un semnal de alarmă pentru Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, care ar putea să găsească o soluţie pentru că aceste relocări financiare să fie posibile, iar tinerii care se întorc în ţara să fie ajutaţi să îşi deschidă afaceri în mediul rural.
S-a întors acasă după 14 ani de Italia: «Cu toate defectele tale, România, te iubesc!»
S-a întors acasă după 16 ani de Italia: „Acasă tot căpșunari rămânem”