in

«Drepturile diasporei sunt călcate în picioare», cerere la Curtea Constituțională pentru 46 de parlamentari în străinătate

Noua Republică a solicitat în instanță și la CCR aplicarea Referendumului 2009 privind numărul maxim de 300 de parlamentari si alocarea a 46 mandate de parlamentari pentru diaspora, scrie Agerpres.

Senatorul Noua Republică, Valeriu Todirașcu, a acționat în instanță Ministerul Justiției, Autoritatea Electorală Permanentă și Institutul Național de Statistică. Scopul acestui demers este de a pune în aplicare dorința oamenilor care au votat în 2009 pentru un Parlament cu 300 de parlamentari și care cer un număr mai mare de mandate pentru parlamentarii de diaspora.

‘Lipsa de voință politică și protejarea grupurilor de interese din jurul partidelor au făcut ca dorințele legitime ale cetățenilor, de a avea un parlament cu 300 de parlamentari și o reprezentare corectă a diasporei în Parlament, să fie ignorate și călcate în picioare. Am acționat în instanță cele trei instituții, ca ultimă soluție pentru impunerea voinței oamenilor în fața ignoranței politicienilor’, a declarat senatorul Valeriu Todirascu.

Acesta a depus la Tribunalul București o cerere de chemare în instanță a reprezentanților celor trei instituții și a cerut să se constate nerespectarea dreptului fundamental de a alege al cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în afara țării, prin restrângerea și încălcarea nejustificată a principiului reprezentării proportionale. Detalii suplimentare aici: http://www.tody.ro/document/2016-02-07-Scrisoare-76-Actiune-in-contencios-legea-electorala.

Tot prin acest demers Noua Republică urmărește obligarea Institutului Național de Statistică să raporteze numărul total de cetățeni români, din care numărul total al cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate, la data de 1 ianuarie 2015.

‘Ministerul Justiției trebuie să determine norma de reprezentare pentru Camera Deputaților și Senatul României, prin împărțirea numărului locuitorilor raportat de Institutul Național de Statistică la numărul de 300 mandate de parlamentari stabilite prin Referendumul valid din anul 2009. Determinarea numărului de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaților, pentru cele 43 circumscripții electorale, trebuie făcută nediscriminatoriu. Aceeași instituție ar trebui să elaboreze și să depună la camera competentă un proiect de modificare a Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților’, a explicat senatorul Noua Republică.

În ceea ce privește Autoritatea Electorală Permanentă, Valeriu Todirașcu speră ca în urma procesului aceasta să fie obligată să își îndeplinească corespunzător atribuțiile stabilite prin Legea nr.208/2015.

În paralel cu acest demers, senatorul Valeriu Todirascu a solicitat sesizarea Curtii Constitutionale, cu privire la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii nr. 208/ 2015, reprezentat de art.5 alin. (2) și (3), potrivit căruia:'(2) Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 73.000 locuitori. (3) Norma de reprezentare pentru alegea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori’. Detalii suplimentare aici: http://www.tody.ro/document/2016-02-07-Scrisoare-78-Sesizare-Curtea-Constituionala-legea-electorala.

Noua Republică rămâne pe deplin angajată sustinerii democratiei participative, în care dorinta cetățenilor să fie suverană și nu sugrumată de corupția și interesele de clan ale politicienilor.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

RUGBY: Italia – Scoția

Guvernul Repatriot: instituţiile statului au luat în braţe proiectul ”Vrem banii diasporei”