Noul director al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Constantin Adrian Grăjdan, numit de câteva zile la conducerea instituţiei de către premierul Victor Ponta, a decis să trimită instanţei supreme o adresă prin care susţine că nu există nici un prejudiciu asupra ISC în dosarul „Trofeul Calităţii”, în care fostul premier PSD Adrian Năstase contestă, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condamnarea sa la doi ani de închisoare cu executare.
Şeful ISC a retras instituţia din calitatea de parte vătămată în procesul „Trofeul Calităţii”
Cu toate acestea, procurorii îl acuză pe Adrian Năstase că a adus un prejudiciu Inspectoratului de Stat pentru Construcţii de aproape 65 de miliarde de lei vechi, fapt admis de instanţele de judecată anterioare şi bazat pe acte de la ISC, emise chiar de Direcţia legislativă a ISC, pe care Grăjdan o conducea în 2008.
„Împrejurările în care a fost emisă adresa respectivă către ÎCCJ (în cea de a doua zi de la numirea în funcţie a inspectorului general, în condiţiile în care acesta nu preluase oficial atribuţiile specifice funcţiei, termenul scurt în care a fost redactată şi trimisă la instanţă, lipsa avizelor direcţiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic căruia îi fusese repartizată cauza, lipsa unei fundamentări a cererii raportat la sentinţa prin care inculpaţii au fost obligaţi la despăgubiri către ISC) conturează ipoteza că învinuitul Grăjdan a emis adresa în scopul obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile inculpaţilor şi pentru a îngreuna cercetarea judecătorească”, susţine DNA.
Fără prejudiciu dispare baza acuzaţiilor
Surse judiciare au explicat că cererea de retragere a ISC, ca parte civilă prejudiciată, din dosarul lui Adrian Năstase are două mari implicaţii. Prima se referă la partea civilă a procesului şi îi scapă pe inculpaţi, la momentul condamnării definitive, de plata despăgubirilor băneşti, care se ridică la peste 3,3 milioane lei. „Daunele nu sunt posibile fără să existe un prejudiciu. Dacă vor fi condamnaţi, nu vor fi obligaţi la plata de despăgubiri”.
În dosarul „Trofeul Calitatii”, Adrian Nastase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare
A doua implicaţie se referă la partea penală a procesului şi ţine exclusiv de decizia judecătorilor: dacă nu mai există prejudiciu, se poate considera că procesul nu mai are obiect. „Nefiind nimeni care să recunoască că a fost păgubit, baza acuzaţiilor se şubrezeşte. Este la aprecierea judecătorilor, au mai fost situaţii când nu a existat parte prejudiciată”, au explicat sursele noastre.
Declaraţii halucinante
Şeful ISC şi-a motivat decizia prin dorinţa de a repara o greşeală. „Eu am fost unealta, pentru că eu am dus documentele la DNA care l-au incriminat pe domnul Năstase. Acum, am trimis din propria initiaţivă adresa la IÎnalta Curte pentru că trebuia să-mi repar cumva greşeala de atunci. Nu m-a pus nimeni, am facut-o din propria iniţiativă”, a declarat Balaban. „Am făcut acest lucru şi pentru că se împlinesc 150 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a înfiinţat această structură„, a completat el.
Acţiunile lui Grăjdan au determinat şi o reacţie dură din partea Opoziţiei, care i-a cerut demisia. Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat, că PDL cere demisia din funcţie şi a premierului Victor Ponta. Ulterior, şeful Executivului l-a demis pe Grajdan.
DNA l-a trimis în judecată pe 20 ianuarie 2009 pe fostul premier Adrian Năstase, sub acuzaţia că în 2004 s-ar fi folosit de ”influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid” pentru organizarea unui simpozion intitulat „Trofeul calităţii în construcţii” cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.
În ianuarie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare, iar fostul premier a declarat recurs.