Sumele de bani pe care poliţiştii şi vameşii suspectaţi de favorizarea contrabandiştilor sunt foarte mari, anchetatorii estimând că aceştia luau pe o singură tură aproximativ 5.000 de euro.
Operaţiunea a fost declanşată joi, 3 februarie, la Vama Siret. În lotul Siret, procurorii DNA au reţinut 59 de persoane, între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei Siret- Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.
Şeful Vămilor, demis
Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc. Mărginean este acuzat de luare de mită, infracţiune pedepsită de Codul Penal, cu închisoarea între 3 şi 12 ani. Şeful Vămilor este, conform procurorilor, cel care a primit şpagă în valoare de 130.000 de euro, în schimbul căreia a numit-o pe Nicoleta Dobrescu la şefia Vămii Halmeu. Procurorii DNA care anchetează dosarul mitei de la Halmeu au susţinut în faţa instanţei că mita a fost luată „în numele şi pentru un partid politic”. Surse judiciare susţin că persoana care a intermediat mita dintre şeful Autorităţii Vămilor şi şefa Vămii Halmeu este un apropiat al PDL, „cu o influenţă foarte mare în partid”.
Corupţia din vămi este un fenomen cunoscut de ani de zile. O recunosc autorităţile. Unul dintre liderii de sindicat vorbeşte despre un sistem ca o tablă de şah, pe care, de la vameş la politician, cu toţii şi-ar împărţi „prada” din şpăgi. Liderul sindical a spus că vameşii sunt doar pionii, caii sunt şefii de tură, nebunul este un lider sindical, tura e şeful vămilor, iar mai sus e regina, un partid, dar şi regele.