Catedrala Neamului este finalizată aproximativ 60%, iar în 2017 ar putea fi gata pentru a fi ţinute slujbe, costurile pentru lucrările „la roşu” fiind sub 100 de milioane de euro, notează Mediafax.
„Clădirea catedralei este proiectată să reziste la toate cutremurele de peste 8,5 grade pe scara Richter ce pot apărea într-o perioadă de 500 de ani. Într-o perioadă de 500 de ani putem avea opt-nouă cutremure de peste şapte grade pe scara Richter”, explică consilierul patriarhal Vasile Crăcăoanu alegerea celor mai bine soluţii de siguranţă şi durabilitate.
Făcută să reziste 500 de ani
La Catedrala Neamului se vor folosi 100.000 de metri cub de beton, 45.000 de tone de armătură rigidă şi aproximativ 25.000 de tone de armătură flexibilă, de zece ori mai mult decât la un bloc de zece etaje. Eficienţa energetică este asigurată de zidurile masive de rezistenţă şi de cărămida plină folosită pe interiorul şi exteriorul acestora.
„Până acum s-au utilizat 65% din aceste cantităţi. La un bloc de zece etaje, cu tot cu fundaţie, intră aproximativ 10.000 de metri cubi. Noi avem 100.000 de metri cubi, adică de zece ori mai mult. O mare parte, 25.000 de metri cubi de beton, 5.000 de tone de armătură, a fost folosită la fundaţie”, a mai spus Vasile Crăcăoanu.
Donaţii de la credincioşi
Despre costurile construcţiei a vorbit părintele Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal, coordonator la sectorul monumente şi construcţii bisericeşti, care a arătat că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, până în faza „la roşu”, şi nu 400-500 de milioane, aşa cum s-ar fi vehiculat, sume foarte deplasate faţă de realitate.
„Cheltuielile au fost până acum de aproximativ 46 de milioane de euro, în care sunt incluse absolut toate, de la taxe, facturile emise, salarii, avize, ceea ce reprezintă peste 50 la sută din valoarea totală. Pentru biserică ar mai trebui 45 de milioane de euro, astfel că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, «la roşu»”, spune părintele Nicolae Crîngaşu.
Donaţiile care susţin şantierul Catedralei vin lunar de la credincioşi, la care se adaugă colecta naţională, dar şi sumele alocate de Guvern, primării şi consilii judeţene.
Lucrările efective la Catedrala Mântuirii Neamului au început pe 23 decembrie 2011. La final, edificiul va avea dimensiuni impresionante: 120 de metri înălţime, 120 de metri lungime şi 70 de metri lăţime, cu o capacitate de peste 5.000 de credincioşi. În acest moment, cel mai mare lăcaş de cult creştin-ortodox din lume este Catedrala „Sf. Sava”, din Belgrad.