Menu
in

Dezastru la BAC: 100.000 de elevi au picat examenul!

Măcel după rezultate la bacalaureat 2011. Unul din doi elevi a promovat, aproximativ 100.000 de absolvenţi de liceu picând examenul. Multe licee din ţară au avut rată de promovare zero, iar procentajul celor care au trecut cu bine de „examenul maturităţii” este doar de 44,47%. Vorbim despre cel mai slab procent din istoria României.

 

Cel mai slab bacalaureat din istoria României a distrus jumătate dintre visurile elevilor de clasa a XII-a. Planurile de facultate s-au împiedicat de cel mai greu examen pe care l-au susţinut până acum. Bacalaureatul la care nu s-a mai putut copia a devinit un coşmar pentru aproape 100.000 de elevi din România. După ce au fost eliminaţi din examen 661 de elevi – număr record pentru un astfel de examen – veştile au continuat să fie foarte proaste. Promovabilitatea pe ţară la examenul naţional de bacalaureat este de doar 44,47%. În peste 23 de licee din ţară, niciun elev nu a luat examenul de bacalaureat. În foarte puţine, numărul celor promovaţi a fost de 100% sau s- a apropiat de această cifră.

Situaţia este critică în Gorj şi Giurgiu, unde doar 20 % dintre elevi au obţinut note de trecere. Cele mai bune rezultate au fost obţinute în Suceava şi Harghita, unde peste 64 % dintre elevi au promovat examenul. Există însă peste 20 de licee din Timişoara, Caraş Severin, Alba, Gorj, Mehedinţi, Argeş, Dâmboviţa, Ilfov, Giurgiu, Constanţa, Iaşi, Mureş, Cluj şi Maramureş unde niciun liceean nu a trecut testele.

Un examen prea greu

Nici Bucureştiul nu a fost scutit de ruşinea unor licee cu „promovabilitate zero”, iar inspectorul general pe Capitală, Cristian Alexandrescu, este franc: „Este cea mai mică promovabilitate înregistrată vreodată în Bucureşti, fiind vorba de 42,03% din candidaţi. Sunt situaţii în care un elev a fost respins la o singură probă, dar sunt şi cazuri de elevi care nu au promovat mai multe discipline”.

„Toţi sunt hotărâţi să depună contestaţii. „Ce-avem de pierdut?” Unii profesori din şcoală au dat şi ei vina pe dificultatea examenului şi pe „măsurile exagerate de securitate”. „Copiii s-au speriat de camerele de filmat. Faptul că au lucrat sub supraveghere a contribuit cu siguranţă la scorul negativ. Dar şi subiectele au fost grele, ca de olimpiadă. Şi-au bătut de ei”, a declarat un dascăl.

Funeriu: Rezultatele, oglinda societăţii

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că „România este la răscruce”, iar rezultatele de la bacalaureat sunt „oglinda societăţii noastre”. Funeriu susţine că este pentru prima dată când elevii de liceu şi-au câştigat diploma de absolvire prin muncă. În plus, ministrul i-a invitat pe şefii partidelor de opoziţie la o discuţie despre viitorul educaţiei din România. În plus, ministrul ia la ţintă liceele în care „nu se face carte pentru a obţine un bacalaureat cu valenţele unui bacalaureat autentic”.

Daniel Funeriu a declarat că aceste „locuri” ar putea fi transformate în unităţi pentru învăţământul profesional de care România are nevoie, întrucât s-a pierdut noţiunea de meseriaş. „Toate locurile în care nu se face carte pentru a obţine un bacalaureat cu valenţele unui bacalaureat autentic ar putea fi transformate. În acele locuri trebuie să se dezvolte un învăţământ relevant, de exemplu, învăţământ profesional”, a declarat Funeriu. Toate liceele cu „promovabilitate zero” vor intra automat în procedură de monitorizare.

42 milioane euro, ajutorul de şomaj pentru absolvenţi

Bacalaureatul-dezastru de anul acesta nu înseamnă doar deziluzii pentru o întreagă generaţie de elevi, ci s-ar putea transforma într-un coşmar pentru bugetul asigurărilor de şomaj.

În sesiunea iunie-iulie a bacalaureatului 2011, examenul a fost susţinut de 212.763 de elevi, potrivit listelor complete centralizate de Ministerul Educaţiei. Dintre aceştia, 118.147 (55,53%) nu au reuşit să promoveze probele şi au fost declaraţi respinşi. Statutul lor este în momentul de faţă „absolvent de clasa a XII-a fără diplomă de Bacalaureat”.

Având în vedere că ponderea liceelor vocaţionale din România este destul de mică, majoritatea elevilor au terminat licee teoretice, în urma cărora nu au obţinut nicio calificare pentru vreo meserie.

Teoretic vorbind, asta ar putea însemna un număr foarte mare de şomeri care s-ar adăuga dintr-o dată listelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Statistic, dacă toţi cei 118.147 de elevi ar cere ajutor de şomaj, statul ar fi obligat să le plătească o indemnizaţie de 250 de lei pentru fiecare, pe o perioadă de 6 luni.

Cifrele arată că asta ar însemna un efort bugetar de aproximativ 42 de milioane de euro (peste 177 milioane de lei), bani pe care ministerul muncii ar trebui să-i asigure pentru plata absolvenţilor de liceu fără diplomă de Bacalaureat pentru o jumătate de an.

S-a împuşcat în cap după ce a picat bacalaureatul

Un absolvent de liceu din Arad a fost găsit împuşcat. Trupul tânărului a fost găsit într-o cabană din localitatea Caprioara. Lânga el, se afla arma de vânătoare a tatălui său.

Băiatul picase examenul de bacalaureat şi era deprimat din această cauză. El urmase un liceu din municipiul Arad şi locuia cu mama sa. Părinţii săi erau despărţiţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Arad, Camelia Tuduce, este vorba de sinucidere. „Vorbim de sinucidere. E vorba de un băiat de 18 ani care se afla în vizită la tatăl lui, care lucra ca pădurar. Băiatul a fost găsit mort, împuşcat în cap. Arma folosită este arma de serviciu a tatălui. Se pare că băiatul era deprimat pentru că picase examenul de bacalaureat”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Arad.

O elevă de 10 pleacă babysitter în străinătate

Turdeanca Iulia Baciu este unul dintre cei 65 de tineri din întreaga ţară care se pot lăuda cu 10 „curat” la bacalaureatul din acest an. Te-ai aştepta să aleagă o universitate şi o specializare de top, dar visul ei este altul. „Vreau să îmi iau un an de pauză de la şcoală şi vreau să lucrez în afara ţării, ca să îmi lărgesc orizonturile. Nu vreau un job de birou, ci unul care să mă pună în legătură cu oamenii, cultura ţării. Este o agenţie aici, în Turda, care trimite babysitterii în Anglia. Planul meu este să plec la sfârşitul verii”, a povestit tânăra, pentru ziuadecj.ro. întrebată ce facultate ar alege dacă nu ar pleca să devină bonă, ea a indicat secţia de Limbi Moderne Aplicate de la Facultatea de Litere. „Probabil anul viitor îmi voi alege o facultate”, a spus Iulia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version