Menu
in

Deputaţii au respins începerea urmăririi penale a premierului Ponta. Iohannis: „E o dovadă de maximă iresponsabilitate”

Camera Deputaţilor a respins astăzi cererea Direcției Națională Anticorupție (DNA) de începere a urmăririi penale asupra premierului Victor Ponta, cu 231 de voturi „împotrivă“ şi 120 pentru începerea urmăririi penale. Rezultatul a fost primit cu aplauze de aleşii Puterii. Majoritatea PSD din Camera Deputaţilor a funcţionat încă o dată perfect.

Ieri după-amiază, prim-ministrul a fost audiat pe această temă în Comisia juridică a Camerei Deputaților. La final, Ponta a precizat că le-a transmis colegilor juriști că deciziile politice nu pot să fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale. Comisia juridică a întocmit raport de respingere a cererii procurorului general privind urmărirea penală a lui Victor Ponta. De altfel, premierul Victor Ponta s-a bucurat de un sprijin politic unanim în partid. Convocați din teritoriu, colegii săi din Comitetul Executiv Național al PSD, dar și ceilalți lideri ai coaliției guvernamentale au decis că vor să meargă mai departe alături de Victor Ponta.

Premier anchetat de DNA

Bomba a explodat vineri, 5 iunie, când premierul Victor Ponta s-a prezentat la DNA însoțit de un avocat, pentru a fi audiat. DNA a anunțat în aceeași zi că Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, așa-numitul ”dosar Șova”, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

Una dintre acuzaţii se referă la faptul că Victor Ponta ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat în 2007 între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova (SCA „Şova şi Asociaţii”). Contractul a durat 16 luni.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

Conform DNA, firma lui Dan Şova i-ar fi dat premierului dreptul de folosinţă gratuită a unui autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10.

Potrivit convenției inițiale, Ponta primea 2.000 de euro lunar. În aprilie 2008 suma lunară s-a majorat la 3000 de euro. Pentru aceste sume, Ponta a emis 16 facturi, pe care procurorii le consideră false, pentru că reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare.

Cu ironie, procurorii DNA scriu în ordonanță: «Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”».

DNA îl acuză pe Ponta și de conflict de interese, având în vedere că, în calitate de premier, l-a numit pe Dan Şova în funcţia de ministru, în condiţiile în care în trecut a primit foloase din partea senatorului Şova. Sub conducerea lui Ponta ca prim ministru, Șova a fost ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine și ministru al Transporturilor.

În dosarul Turceni Rovinari, senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal din august 2014, pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei. Dan Şova este cercetat de DNA şi în dosarul desprins din cel al retrocedării ilegale de păduri, alături de fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc.

Parlamentul l-a salvat pe Dan Șova de la arestarea preventivă solicitată de DNA.

Iohannis i-a cerut demisia

Preşedintele Klaus Iohannis acuză că votul din plenul Camerei este „o dovadă de maximă iresponsabilitate”. Şeful statului a spus că „regretă” că astăzi coaliţia de guvernare „a impus” o decizie prin care Parlamentul obstrucţionează actul de justiţie.

Anterior, şeful statului îi ceruse demisia premierului. „După părerea mea, este o situaţie imposibilă pentru România ca primul-ministru să fie învinuit de fapte penale. Pe de altă parte, pentru România, cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla acum este o criză politică. Având în vedere toate acestea, solicit demisia primului-ministru Victor Ponta”, a declarat Iohannis pe 5 iunie. Premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui, dar că ”a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite”. În luna martie, Victor Ponta afirma că va demisiona din funcția de premier ”dacă e un dosar în care faţă de mine începe urmărirea penală”.

Moțiunea de cenzură

Ziua în care DNA a anunțat ancheta contra lui Ponta coincide cu ziua anunţată de PNL pentru moțiunea de cenzură contra guvernului. Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a declarat că este mai mult decât suspect că DNA l-a chemat pe Victor Ponta în ziua depunerii moţiunii de cenzură de către PNL. Liderul deputaţilor PNL Ludovic Orban a replicat că demersul moţiunii de cenzură nu are legătură cu DNA.

PNL a depus, vineri 5 iunie, la Parlament moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Ponta. Moţiunea de cenzură este semnată de 183 de parlamentari, dintre care 12 de la PSRO şi 2 de la grupul-democrat, restul fiind deputaţi şi senatori PNL. Moţiunea este intitulată „Victor Ponta – demis pentru exces de putere prin blocarea alegerilor. Dreptul la vot nu e o lozincă!”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version