Noua legea a maidanezilor îi obligă pe stăpânii acestor animale să le înregistreze la primărie, să le pună cip, iar dacă vor pui să îşi asume responsabilitatea pentru ei. Mai mult, dacă aceasta va fi aplicată în totalitate de către autorităţile locale, pe străzi nu vor mai fi câini comunitari în următorii patru-cinci ani, iar 30.000-40.000 de români nu vor mai fi muşcaţi, potrivit deputatului PDL Ştefan Pirpiliu.
Actul, care va fi trimis pentru promulgare preşedintelui Traian Băsescu, prevede că autorităţile locale pot să adopte două soluţii în ceea ce priveşte maidanezii: strângerea lor în adăposturi; dacă nu sunt revendicaţi în 30 de zile, adoptaţi sau dacă primăria nu are bani să-i îngrijească, să îi eutanasieze. Legea prevede însă că edilii trebuie să consulte populaţia prin referendum, sondaje sau adunări de cartier, iar locuitorii decid dacă maidanezii vor fi sau nu eutanasiaţi.
Prejudiciu de imagine adus României
Aproximativ o sută de persoane reprezentând organizaţii de protecţie a animalelor au stat la lojele destinate invitaţilor în timp ce s-a votat legea. Mai multe persoane au izbucnit în plâns în momentul în care aceasta a fost adoptată şi au strigat: „Ucigaşilor!” sau „Ruşine să vă fie!”
Vier Pfoten spune că promulgarea Legii câinilor comunitari în forma actuală va crea un grav prejudiciu de imagine României, cu efecte imediate precum boicotarea produselor româneşti în străintate, descurajarea turismului în ţara noastră, organizaţiile pentru protecţia animalelor pregătind proteste. „Parlamentul a votat întoarcerea României în epoca de piatră, prin legiferarea uciderii în masă a câinilor fără stăpân, cea mai ineficientă metodă aplicată vreodată în lume, a declarat Vier Pfoten.
ONG-urile pentru protecţia animalelor din România şi din străinătate anunţă lansarea unei mişcări „fără precedent” împotriva măsurilor ineficiente, imorale şi incoerente prevăzute de această lege. Acţiunii i se alătură numeroase personalităţi, artişti, sportivi, oameni de cultură, dar şi cetăţenii care îşi doresc rezolvarea reală a problemei câinilor fără stăpân.
157 milioane de euro pe an, pentru maidanezi
Dacă se va adopta soluţia strângerii maidanezilor de pe străzi şi păstrarea lor în adăposturi, primăriile vor trebui să găsească aproape 157 de milioane de euro anual pentru a întreţine cei 150.000 de comunitari care se estimează că ar exista pe străzile localităţilor din România. Banii aceştia ar trebui daţi în contextul în care îngrijirea unui maidanez într-un adăpost – mâncare, medicaţie şi asigurarea unor condiţii decente – costă 375 de lei lunar, adică aproximativ 87 de euro.
Pe de altă parte, eutanasierea unui câine costă 50 de lei, susţine Ştefan Pirpiliu. în opinia primarilor, dacă se va adopta această soluţie, va trebui ca ONG-urile care militează pentru drepturile patrupedelor şi oamenii de bine „care vor o Românie occidentală” să se implice în rezolvarea acestei probleme. Motivul: primăriile nu au bani.
Sterilizare sau eutanasiere?
România s-a împărţit în două tabere după adoptarea legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân. Unii oficiali ai autorităţilor locale s-au declarat încântaţi de noua lege, în timp ce altora le este teamă de reacţia comunităţii în cazul în care recurg la uciderea maidanezilor. În astfel de situaţii, este luată în calcul sterilizarea patrupedelor.