Peste 2.000 de femei fără ocupaţie au oportunitatea să se înscrie la cursuri gratuite de calificare şi acreditare în ocupaţia de bonă, certificatele obţinute fiind recunoscute în Uniunea Europeană.
Formarea femeilor va fi făcută în cadrul unui proiect european realizat de Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Direcţia Generală de Protecţia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, înscrierile urmând să înceapă în 1 noiembrie. I
Candidate cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani
deea proiectului este mai veche şi a apărut în urma evaluărilor făcute de specialiştii din protecţia copilului care au arătat că există un număr însemnat de copii expuşi abuzurilor şi neglijenţei. Candidatele trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani, să nu aibă un loc de muncă şi să nu realizeze venituri dintr-o activitate economică sau socială în baza unui contract de muncă sau în mod independent şi să fie apte din punct de vedere medical pentru îngrijirea şi supravegherea copiiilor.
Condiţii
Pentru a putea deveni bone, femeile trebuie să dovedească că nu au suferit o condamnare pentru care s-a pronunţat o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, că nu au fost decăzute din drepturile părinteşti, că au absolvit cel puţin opt clase şi că au obţinut aviz favorabil la evaluarea psihologică.
Bonele formate în cadrul proiectului vor lucra după un model standardizat de formare profesională, elaborat deja în vederea constituirii reţelei publice de bone/ baby-sittere calificate şi acreditate să ofere servicii de îngrijire a copiilor pe timpul zilei, completată de o reţea de monitorizare pentru asigurarea calităţii serviciilor.
Proiectul se adresează în egală măsură femeilor inactive pe piaţa muncii: şomere, casnice, pensionare.