Veştile bune nu întârzie să apară: apetitul strainilor pentru achizitia de lei ne va ieftini viata. Ratele la banci, chiriile, masinile sau vacantele ar urma sa fie mai ieftine. Prognozele analiştilor vorbesc despre un leu din ce în ce mai puternic.
Cursul de referinţă anunţat de Banca Naţională (BNR) pentru ziua de marţi, 16 mai, este de 4,1051 lei pentru un euro şi de 2,8905 lei pentru un dolar. Ambele valute scad. Analiştii vorbesc despre un curs de 4 lei pentru un euro, ceea ce automat ar trebui să ducă şi la ieftiniri!
Ce spun analiştii?
Leul are în continuare loc pentru o apreciere modestă iar cursul ar putea coborî spre pragul de 4 lei pentru un euro până la sfârşitul anului, spune Ilker Domac, analist în cadrul Citi Turcia, responsabil de pieţele emergente din regiune.
„Cifra de creştere a economiei din primul trimestru, dublată de îmbunătăţirea continuă a performanţei externe şi lipsa unor probleme certe de evaluare, confirmă aşteptările noastre pentru o apreciere modestă a leului. Pe acest fundal, ne aşteptăm ca euro să ajungă aproape de 4 lei până la sfârşitul acestui an”, spune Domac.
Economia a crescut în primul trimestru cu 0,6% faţă de trimestrul al patrulea din 2010, în linie cu aşteptările pieţei. Acesta a fost al doilea trimestru consecutiv de creştere a economiei, marcând astfel ieşirea tehnică din recesiune, după mai bine de doi ani. Domac notează că principalele riscuri pentru leu rămân incertitudinea de pe scena politică, dar şi o posibilă deraiere de la programul de ajustare fiscală agreat cu FMI.
Totodată, analiştii Barclays Capital le recomandă investitorilor să cumpere titluri de stat.
„În ceea ce priveşte piaţa valutară, ne păstrăm recomandarea de a paria pe leu prin achiziţia de certificate de depozit pe şase luni”, spun aceştia. Ei îşi menţin prognoza că euro va coborî până pe pragul de 4 lei în următorul an. Britanicii au fost printre primii care au pariat pe leu, anunţând perspective de apreciere încă de la începutul anului.
An bun pentru moneda naţională
Leul a câştigat circa 4% în faţa euro pe parcursul primului trimestru, cursul coborând de la 4,28 la 4,11 lei pentru un euro. Aprecierea moderată a cursului nu a lovit direct în exporturi, care şi-au menţinut ritmurile înalte de creştere, dar a reuşit în schimb să reducă uşor efortul de plată a ratelor la creditele în valută, ceea ce a însemnat că au rămas mai mulţi bani pentru consum.