Menu
in

Cum vrea statul să atragă „nomazii digitali” în România. Internet rapid și ieftin, plus costuri de trai mai mici ca în Occident

Vize pentru „nomazii digitali”. Străinii care vor alege să muncească la distanță din România vor putea primi o serie de facilități, astfel încât țara noastră să atragă cât mai multe persoane care să se stabilească aici, potrivit unui proiect de lege.

Deputatul USR-PLUS Diana Buzoianu și Ciprian Teleman, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, au anunțat iniţiativa legislativă care vizează atragerea străinilor care doresc să lucreze din România. „Nomazii digitali vor fi străinii care doresc să vină să călătorească şi să locuiască în România, dar vor în continuare să muncească de la distanţă pentru un angajator din afara României sau vor să desfăşoare activităţi economice pentru o companie, pe care ei au înregistrat-o în afara României.

Vorbim de străinii care ar veni să investească aici, să consume resurse aici, deci un instrument prin care noi de fapt să atragem resurse în economia României”, a declarat deputatul Diana Buzoianu, citată de Mediafax.ro. Prin modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 194 din 12 decembrie 2002, privind regimul străinilor în România, inițiativa legislativă urmărește introducerea unui nou scop pentru a obține un permis de muncă în România.

Potrivit unui calcul, dacă România atrage două mii de nomazi digitali anual, care ar cheltui în medie două mii de euro pe lună, atunci ar fi vorba de peste 40 de milioane de euro aduși în economie.

Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, spune că „unii dintre aceşti nomazi digitali au înfiinţat startup-uri în ţările în care au lucrat‟.

Care ar fi avantajele pentru străini

România bifează deja nişte criterii esenţiale care o încadrează în topul ţărilor care ar putea să atragă nomazii digitali: are o conectivitate bună la internet şi un cost de trai scăzut. „Avem ca avantaje costul vieții mai mic comparativ cu state din Vest. Avem avantaje atât la chirii, cât și la prețul alimentelor. Avem internet de calitate și avem ce să le oferim ca distracție‟, a declarat, pentru Libertatea, Dumitru Luca, președintele ANAT, asociația patronală a agențiilor de turism din România. Bucureștiul s-a clasat anul trecut pe primul loc într-un top al orașelor din care să lucrezi de acasă în plină pandemie. Cu toate aceasta, numărul străinilor care vin să lucreze de la noi este în continuare redus.

România nu este singura țară care vine cu astfel de inițiative. În luna februarie, Euronews scria că „Grecia este aur pentru nomazii digitali‟, aceștia putând lucra de pe insule. Grecia a aprobat anul trecut un proiect prin care nomazii digitali sunt scutiți de 50% din impozitul pe venit pe o perioadă de șapte ani.

Viza pentru nomazii digitali a fost deja introdusă de Germania, Cehia, Croaţia şi Estonia.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version