Menu
in

Criză de personal medical în spitalele din ţară. În 28 de ani, rămânem fără doctori

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc a declarat că România are cel mai mic număr de medici la mia de locuitori din Europa şi consideră că din punct de vedere medical ţările sărace dau ţărilor bogate mult mai mult decât primesc. În aproape 28 de ani, România rămâne fără medici, dacă se menţine tendinţa intrărilor şi ieşirilor din sistemul sanitar, înregistrată în intervalul 2009-2012, conform unei analize economica.net.

Occidentul, ”aspirator” pentru medicii români

În medie, 52.203 medici au activat anual în România, în perioada 2009-2012. Tot, în medie, 6.757 de medici au ieşit, anual, din sistem, prin pensionare şi prin migraţie, în intervalul 2009-2013, în vreme ce aproximativ 4.881 de români au absolvit anual Facultatea de Medicină, în anii universitari cuprinşi în intervalul 2008-2012.

Europa să deconteze!

„România se confruntă cu un deficit serios de personal medical. Potrivit datelor existente în ultimii 7 ani au plecat din România aproximativ 15.000 de medici. Statisticile recente arată că numărul medicilor a scăzut la sub 1,9 la 1.000 de locuitori, ceea ce înseamnă cel mai mic număr de doctori raportat la mia de cetăţeni din toată Europa.

Practic în acest moment România are mai puţini doctori decât Republica Moldova. Consider că în acest moment ţările sărace din Europa dau mult mai mult ţărilor bogate decât primesc în ceea ce priveşte sistemul sanitar. Trebuie luate nişte măsuri în acest sens.

O româncă, medic anestezist în Franţa, s-a sinucis. Ministrul francez al Sănătăţii: ”Îi era dor de ţară”

Nu o să cerem plata per capita, pentru fiecare medic şi asistent medical care părăseşte România dar credem că Europa conştientizând această problemă majoră trebuie şi poate să ia măsuri compensatorii şi acestea se referă în principal la alocare specifică, directă şi importantă a unor fonduri pentru infrastructura de sănătate din România. Europa cred că este obligată să aloce specific bani pentru acest lucru”, a susţinut Săndesc.

Potrivit acestuia motivul pentru care pleacă medicii români să muncească în străinătate nu este numai cel legat de bani ci şi de condiţiile de muncă din spitale. Secretarul de stat a arătat că Ministerul Sănătăţii a declanşat un proces de adaptare a curriculei europene de pregătire în rezidenţiat şi va completa programele de supraspecializări pe domenii deficitare cum ar fi terapia intensivă.

„Sunt în curs modificarea rezidenţiatului astfel încât rezidenţii să poată să fie plătiţi pentru gărzile făcute pentru anul I ceea ce nu exista până în prezent, erau plătiţi din anul IV sau V, posibilitatea să îşi desfăşoare activitatea şi în alte spitale decât cele universitare. Ministrul Sănătăţii a decis crearea unui grup de lucru pentru a găsi soluţii de creştere a veniturilor medicilor”, a mai spus secretarul de stat.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version